logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
8 март

Панически атаки на осми март

Изненадващо, но факт! Една от причините за панически атаки при жените е напрежението около организирането на осми март.

Празник е! Цветя и пожелания валят като пролетен порой. Всичко живо е в движение, носят се букети и с някакъв устрем всеки бърза в своята посока. Хората, усмихнати, празнуват осми март – този тъй женски празничен ден! От Жената все така се очаква да е културна, да е добра майка, любяща съпруга, перфектен служител, съвестен данъкоплатец и удобна спойка в мъжкия свят. Още от съвсем малки момиченцата са закърмени да са очарователни и нежни. Едновременно с това да притежават всички положителни качества на холивудската жена-чудо. По възможност да са стабилни и да нямат панически атаки. А към целия този комплект от невероятни способности, споделянето на тежестта от безкрайните очаквания е неуместно или поне нежелано. Една уважаваща себе си жена не хленчи, не се оплаква от съдбата си, не се предава! Тя се е родила Жена и това е достатъчно. Няма такъв предмет в училище – “Комбиниране на взаимноизключващи се социални роли”. Tова Тя си го учи в движение.

И както всеки Божи ден:

  • Ще заведе дъщеря си на училище, а сина на детска градина – или обратно;
  • Ще е сготвила празнична вечеря – все пак е празник;
  • Или ще е организирала парти с приятелките си;
  • Ще е отметнала всички задачи в офиса;
  • Ще е получила дузина зюмбюли в саксия;
  • Или ще успее да отиде на празника в детската градина;
  • Ще честити на майка си, сестра си, баба си, свекървата…;
  • Ще бъде ведра в претъпкания градски транспорт, жонглирайки с децата и зюмбюлите в саксия;
  • Най-вече ще изглежда свежа в очите на съпруга/бащата на децата/любовника.

И докато за поредна година на осми март се отправят благопожелания по света, на жените с панически атаки въобще не им е празнично! Има море от информация за това какво всъщност представляват паническите атаки. Каквото и да се изпише или изговори обаче е капка в това море! Непреживяното не може да се опише. Може да съчувствате или да цъкате с език, а ако искате си мислете, че те преувеличават, но истината е, че е необяснимо. Невъзможно е да се разбере, че трябва да поемат поздравленията с радост, докато сърцебиенето ги задушава. Че трябва да се усмихват, макар да предпочитат да останат сами. Че трябва да подават ръка, докато дланите им се потят. И отново любезно да приемат зюмбюли в саксия, вместо да прегърнат “Миллион альIх роз”.

Какво ви кара да мислите, че жената с паники си умира да умира при всяко сърцебиене?

Как да се стегне, когато единствения ден в годината, в който би могла да е жена, тя всъщност трябва да свърши хиляда неща и нищо за нея самата? Ами замислете се! За кого отива на фризьор? А на кола маска – интим? Или в претъпкания ресторант? Ами неизменният списък по-горе? Дали ако попитате какво би искала да направите за нея, ще отговори – “Да, скъпи! Барът, в който не можеш да си чуеш мислите, е прекрасна идея!”

Какво всъщност я чака?

И разбира се, в името на Деня на Жената, както преди няколко седмици беше Денят на Любовта или Коледа, те трябва стоически да понасят очакването на поредния пристъп и едновременно с това да стоплят с празнично настроение всички около себе си. Нямат право на виенето на свят или гаденето, за да не развалят празника. Това, че сякаш са в капан, е тяхна работа. Оставени сами на себе си! Всяка година за един единствен ден се харчат стотици хиляди за цветя, картички, партита и ресторанти, за да бъде зарадвана и почетена Жената. Защото в следващите дни тя спира да бъде жена, а се превръща отново в майка, служителка, дъщеря или съпруга. Както в приказката за Пепеляшка само на бала (осми март) тя е красива и щастлива, през останалото време работи и отглежда децата си, стараейки се паническите пристъпи да не си проличават. Със сигурност на съпрузите също им е трудно. Вместо щастливата красавица от бала да е с тях всеки ден, те живеят с напрегната и тревожна жена, дори и на празника. Всъщност, на всички празници! Какъв подарък да избере за любимата? Как да я зарадва, така че спокойствието и радостта да продължат повече от ден? Очевидно е, че цветята ще увяхнат, особено онези в саксията. Ваучерите ще свършват, а купонът ще приключи в полунощ. Има и нестандартни подаръци и често творците по душа избират тях.

Погрижете се навреме за спокойствието си и това на любимата!

Да подариш терапевтичен план е една прекрасна идея за подарък през цялата година.