logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Колко ни струва това, което си купуваме

Здравей, ти какво си купи днес?

Добър въпрос, нали? Можеш да ми отговаряш цял ден на него. От евтиното кафе на спирката, билетче за транспорта, кутия цигари – калъф за нея, нов телефон – калъф и за него, дрехи, обувки, мебели, уреди, изкуствени мигли, гърди и т.н. от сутрин до вечер до безкрай. Консумираш доста, знам, в такъв свят живеем. Продаваш всичко, което ти е омръзнало или се е развалило. Всичко, което някой е изгубил и ти си намерил, защото е лесно – снимаш, качваш в „нета“ и готово. Продаваш и своето време. 4 часа раздаваш листовки. 6 часа си фитнес инструктор. 8 часа работиш в някой ресторант. 10 часа си сервитьор или барман по нощните заведения. 12 часа миеш коли на автомивка. 16 часа си охрана на някой паркинг. 20 часа залагаш на хазартни игри онлайн.

А какво е преживяването ти?

Всеки път, щом си продал времето си на някого, се чустваш пребит от работа, изнервен или стресиран, ядосан или недоволен и просто имаш нужда да си купиш нещо. Лесна работа! Отиваш до мола, плащаш или цъкаш няколко пъти на телефона, превеждаш парите и си купил. Доволен си, но е за кратко. Бързо ти омръзва новата покупка и пак се връщат тревожните състояния. Все нещо не ти достига и трябва да се оплачеш на някого за това. Ако те питат: „Ти щастлив човек ли си?“ – ще се замислиш. Иска ти се да кажеш да, но знаеш много добре, че не си. Веднага обаче можеш да отговориш: „Ако имах това и това, правех това и това, живеех еди къде си, щях да съм щастлив човек“. Замислял ли си се, че сам си избрал да е така. Избрал си да продаваш времето си на некоректен работодател без договор, без данъци, без осигуровки, но срещу по-висок процент. Мечтаеш за някаква работа, но си избрал да не я работиш или да не учиш за нея. Избираш да купиш реплика на дреха, техника или услуга за по-изгодно. От интернет за по-бързо и удобно. Пиеш бозаво кафе от спирката или в най-добрия случай капсула в офиса. Защо? Защото не ти се дават пари за скъпа кафе машина, за която трябва да купуваш скъпо кафе и за капак трябва да ставаш по-рано, за да си го приготвяш. Нормално е да си вечно ядосан, нервен и тревожен. Все нещо да не ти достига, за да си щастлив. Разбирам те. И аз на твое място бих се чуствал така.

Бих ти дал и друга гледна точка.

Забелязал ли си, че на мода се завръщат занаятчийството и правените по поръчка стоки и услуги? Да, прав си, че са по-скъпи, но не би отказал, ако можеше да си купиш нещо поръчково. Не би отказал, ако можеше да те назначат на високо платена работа също. Може и да откажеш, може описания до тук начин на живот да ти харесва. Тогава тази статия не е за теб.

За тези обаче, които биха приели скъпо платената работа, ще разкажа с няколко примера.

Случва ви се да имате нужда от добър адвокат. Препоръчват ви го или сами познавате такъв. Цената му за водене на едно дело е Х хиляди лева. Имате нужда от добър лекар за сложна интервенция – цената е Х хиляди лева. И така от добър инженер, от добър психотерапевт и други. До тук виждаме, че цената на качествена услуга е висока. Но дали всъщност е така? Запознавали ли сте се какво е нужно, за да се титулува човек с някоя от изброените професии? Колко време, усиля, развитие и финанси са нужни? А за да се превърне този товек в специалист – 10 години практика и още инвестиции. На този фон горепосочената сума от Х хиляди лева изглежда нищожна. В себе си тя съдържа и други неща. В тази сума влизат: процент за компанията, в която работи специалистът, корпоративен данък, осигуровки, след което ДДС. Така след чертата в джоба на човека, казал ви съответните Х лева, остават около 40%. Още ли смятате, че е скъпо? Може да кажете, че Държавата ни е бедна, няма пари за това и онова, транспортът ни е зле, бизнесът куца. Така е. Прави сте и като кажете, че в чужбина нещата са по-добре и Държавите им са по-богати. Такива са, разбира се, защото данъците и таксите им са пъти по-големи. Там не толерират сивата икономика и въпросната услуга от Х хиляди лева ще ви струва два или три пъти повече. Ето това можем да кажем: скъпо е, но хората там го предпочитат – кувуват го, защото им носи спокойствие и просперитет. Затова стоките и услугите, които продават, са на високо ниво. Хората, които ги предлагат, са хора, които продават скъпо времето си. Наясно са колко са инвестирали в себе си. На нас обаче не ни пречи, дори с най-ниските данъци и такси, да се оплакваме.

Когато дойде утрешния ден

Затова утре, когато се събудиш за новия ден пак тревожен и ядосан, замисли се какво ще си купиш – реплика или оригинал. За колко и на кого ще продадеш времето си. Ще инвестираш ли в себе си и колко. Вземи решение, когато ти се наложи да купиш услуга или стока дали да избереш мястото, където искат 20 лв. на ръка, или мястото, където предлагат 100 лв. срещу договор и гаранция.

Хората са казали, че безплатен обяд няма. Аз ще ти кажа, че евтиното от живота ти струва скъпо на душата.