logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Какво Ви тревожи Паник атаки и паническо разстройство

Телесни симптоми на паник атаки

Кои са най-честите притеснения при паник атаки?

Паник атаките са симптом на паническото разстройство. Характеризират се с внезапен, свръхсилен страх, придружен с множество телесни симптоми. Няма обективна причина за страха, а физиологичните преживявания не са медицински обосновани.

Едни от честите телесни симптоми при паник атака

  • Главоболие(стягане в областта на главата) – За коморбидност на главоболие и паническо разстройство се съобщава при 63% от болните с паник атаки. Главоболието често или предхожда или е следствие на паническият пристъп.
  • Сърцебиене и стягане в гръдния кош – Тези симптоми са вследствие от отделянето на адреналин и норадреналин от надбъбречната жлеза по време на паник атаки.
  • Изтръпване и студ в крайниците – Тревожните хора по принцип са със студени крайници, а добавянето на стрес и страх води до обилно изпотяване.

Обикновено, когато получават тези симптоми, хората се стряскат, че получават инфаркт или инсулт. С основание, ако не знаят категорично, че страдат от панически атаки. Някои от физиологичните реакции се припокриват и като цяло за неспециалист е трудно да прецени обективното състояние.

Как да ги различаваме?

  • Възраст – Възрастта е важен диагностичен показател. Много рядко мозъчен или сърдечен удар настъпва в млада възраст при здрави хора. Паниките са характерни за 16-30 годишните.
  • Заболяемост – В повечето случаи при инсулт или инфаркт има данни за предхождащи заболявания като диабет, високо кръвно налягане или друго. Рядко настъпват при клинично здрави хора. При паническо разстройство засегнатите са в идеална телесна кондиция.
  • Повтаряемост – Ако паник атаките могат да се повтарят по няколко пъти дневно в рамките на месеци, то сърдечните и мозъчни инциденти са еднократни.
  • Симптоматика – При панически пристъп симптомите изглеждат произлезли от няколко различни органи и системи и нямат казуална връзка един с друг. При инсулт и инфаркт са организирани около съответната увредена зона в мозъка и сърцето.
  • Проява – Често паническият пристъп започва внезапно и без видима причина, като освен телесните симптоми са ясно видими психоемоционалните прояви- страх и безпокойство. При мозъчната патология хората са по-скоро изненадани и объркани, а проявите на тревожност са на заден план. При масивни и тежко протичащи инсулти настъпва трайна парализа, загуба на говори, понякога кома, докато при паниките няма загуба на съзнание и дори да има «парализа», тя протича по нелогичен от медицинска гледна точка начин и бързо отшумява.
  • Лечение – Лечението също е различно. При инсулт или инфаркт болничното лечение е абсолютно задължително. Паническото разстройство налага само амбулаторно проследяване.
  • Психотерапия – тревожните симптоми благоприятно се повлияват с работа с психолог или психотерапевт.

Тази публикация е създадена по идея на наш анонимен читател. Хората от екипа на Архиендж благодарим на всички, които споделят тревогите си с нас.

Ако искате да споделите какво Ви тревожи, пишете ни тук. Ако искате да разберете повече за инициативата ни „Какво Ви тревожи“, можете да прочетете тук.