logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
5-минутно четиво

Кое е първото – Коледата или паниката. Епизод 72

Епизод 72

Епизод 72

Днес си украсихме в офиса с Деската и Протежето. Закачихме множество блестящи снежинки от тавана и тук-там по някоя сребриста гирлянда с топка върху бюрата и шкафовете. Стана елегантно и красиво. От време на време поглеждам към снежинките и ми става почти празнично!

Коледата е истинска тъпотия. Не разбирам идиотската радост на Мама и леля.

Не че имам нещо против подаръците, но в огромната си част това са пари, хвърлени на вятъра. Казах го на Мама, а тя мъдро ми заяви: „Парите са като тор. Ако не ги разхвърляш, от тях има малка полза.“ Не знам откъде ги взема тези „мъдрости“! Бай Киро?

След четири дена е 10 декември. Пускам си един ден отпуска за обиколката на молове. Мразя 10 декември. Всяка година едно и също. Елица – шофьор и носач, Мама и леля Елисавета пазаруват като за последно. Спасява ме само това, че е работен ден и навалицата е относителна…. Тая година с нас ще се влачи само Неделчо. Гошо отказа. Велизар и татко са на вилата. Имали работа! Щели да се появят само за час-час и половина на вечерята! Не знам какво се случва там, а и май не искам да знам.

По Коледа винаги ме връхлитат паниките! Ако тази година на Коледа нямам паника, ще спра да пуша! Ако продължават паниките, ще си пуша до края. Нека ми миришат косата и устата – аз правя всичко, каквото мога. Цигарите ме успокояват. Всичко пробвам! На Мама билките, талисманите, фън шуи, мандалата от цветята…. Всичко! Пия хапчета, гледат ми на кафе, на карти и восък ми ляха веднъж… То става като надиграване. Отивам на врачка, а два часа по-късно, БАМ! – паника. Изпивам литър чай за успокоение, а вечерта, ТРЯС! – сърцебиене. Мама срещу паник атаките. А Гошо само гледа. С нищо не ми помага. Спря цигарите. И вече нямал паники! Казва, че като походя половин година при Магьосника, ще намалеят. Но самият Магьосник не казва нищо такова.

Дано Гошо да е прав! Ако не е, ще му направя живота черен!

Миналата година се подлудих от тревога дали няма да ми прилошее насред мол Сердика. Толкова беше задушно вътре. Беше фрашкано с ревящи, тичащи и блъскащи се деца. И техните крещящи родители. И натискащи се тийнейджъри. И мотаещи се кифли. И всякакви ловци на намалени стоки. Като Мама и леля. Казах им, че тази година ще седна да ги чакам в пицарията на третия етаж. Ще се вържа за компютъра в офиса и ще си отмятам докладите. Предложих им да оставят покупките при мен, за да не ги разнасят, а аз да си свърша работата. Така всички ще сме доволни. Мама нищо не каза! Видях я как обмисля. Веждите ѝ се смръщиха.

Предложението ми е странно, но добро. Всъщност нямаше какво да възразят и се съгласиха.

Не мога да измисля какво да купя на Гошо. Миналата Коледа му подарих риза и кожен колан. Не ги оцени. Все още си стоят в кутията. Като си спомня какъв ужас преживях, докато му ги избирах да са в тон. Вишнева риза и същият цвят колан. Два дена обикалях с Мама. Имах пристъп в един от магазините. Главата ми се пръскаше от болка, но ги намерих. Уникален подарък стана. Е, още не знаех, че тениските са основното облекло на програмистите. А при някои модели къси панталони има ластик….. Защо да се тормозя?! Една тениска с надпис “Save water, drink beer” или „Мразя тениска с надпис“ е напълно достатъчно. Но пък той си промени вкусовете, откакто ходи при Магьосника… Сега пък ходи с ризи. Миналата година, като стана на 33, неговите колеги му подариха тениска, напъхана в кенче от бира. Още не я е извадил. Решил да си я пази за спомен! Прилошава ми като си помисля за обиколката. Имам да правя списък. Това е единствената хубава част на Коледата. Правенето на списък. Обещах на Мама да съм готова по-рано. Естествено, че ще съм готова по-рано!

1. Татко – нова риболовна макара + кеп с твърда глава (така си го е написал сам);
2. Велизар – анцуг (горнище, долнище + тениска в същия цвят) и чорапи;
3. Леля Дочка – нов албум за снимки (от онези със сатенената подвързия);
4. Леля Елисавета – сатенен спален комплект за двама (щампите на пауни);
5. Леля Елеонора – нанокерамична, автоматична маша за коса
6. Леля Евдокия – комплект ножове с автоматично наточване (Това искала. Може би децата обичат да се замерят?)
7. Гошо – ???
8. Аз – ????
9. Мама – ???
10. Деската – термос за напитки
11. Протежето – хартии и мъниста за декупаж
12. Бай Киро – Кана за филтриране на вода
13. Весето от цветарския – шал
14.

Довечера ще го довърша. Шефът ръкомаха за извънредна оперативка. Отделът на Деската пак е сгафил. Счетоводството са пред инфаркт с техните извънредни бюджети в края на годината. Уж харчовете бяха приключили още от октомври… Командировките объркаха сметките. И новите рекламни банери. И новите сървъри на програмистите. Сега ще възстановяват от годишните бонуси. Чудно! Коледните ми подаръци ще са по един шоколад и бутилка вино…. без виното! Ще ги купя от супермаркета и ще си спестя ходенето по магазините в мола. Следват добри новини. След два дена идват партньорите от Лондон. Делегация от 12 души. Шефът иска да ги поема от пристигането им на летището да изпращането им на летището. Супер! Това го мога!* Вижте и останалите епизоди от невероятния живот на Елица, разказани под формата на 5-минутни четива