logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
5-минутно четиво

Гошо с паника! Епизод 35

Епизод 35

Епизод 35

Два часа висим пред кабинета. Става ми смешно, като чувам лекаря да казва, че сигурно има паническо разстройство. Караме се! Сърди се. Какво било смешното? Събуди ме в три. Било му лошо. Може би умирал. Сърцето го боляло! Това била най-ужасната нощ, която е имал някога. Пред кабинета на психиатъра сме. На Магьосника! Задушавал се! Дежурният лекар ни изпрати. Гошо трепери. Не мога да го гледам такъв жалък. От една страна ми е жал. От друга, никак не ми е жал за него! Така му се пада! Нищо ти няма, вика. Ха сега тебе да те видим, как нищо ти няма! Но да не му го казвам аз, ще оставя другите да му го кажат. Както и миналия път, пред кабинета няма вързани и всичко изглежда нормално. Идва нашият ред. Георги не иска да влиза. Не мога да се въздържа. Казвам му, че ако не влезе, да се маха от квартирата ми с всичките му тениски, колела и чанти за къмпинг! И с брадата! Гледа ме злобно, но влизаме.

Магьосникът задава на Гошо подобни въпроси, като на мен.

На 34 години е. Няма здравословни проблеми. Не знае да има някой роднина с психични проблеми, може би вуйчо Слави, който е починал наскоро. Пуши, не пие алкохол, освен като се събира с приятели. Не взема наркотици. Не, и трева не. Предния ден бързал за погребение в Търново, по пътя щял да се блъсне в една каруца. Едвам успял навреме. Погребението било на селото на баба му. Близък роднина, но не поддържат връзка. Говорело се, че има проблеми с алкохола. Този вуйчо Слави, за когото стана дума вече. Взело да му се гади и да му се вие свят още когато носели ковчега към гроба, но си помислил, че е от трите кафета. Едвам издържал до края. На връщане спрял колата в една отбивка на шосето и чакал да му попремине, за да може да продължи. Виенето на свят намаляло, но усещал, че сърцето му бие неравномерно. Тогава изпитал някакъв ужасен страх и усетил, че може би всеки момент ще умре. Сърцето му се раздумкало лудо.

Някак си се прибрал, по пътя му попреминало. Вечерта решил, че всичко е наред и се е оправил. Не искал да ме тревожи и мен. След това пред очите му се появила картината на отворения ковчег и отново се повторило всичко: страхът, виенето на свят, сърцебиенето.

Седя, слушам и не вярвам на ушите си! Все едно сме си разменили местата. Сега Гошо е с паник атака, а аз го придружавам при психиатъра!

Магьосникът му предписва хапче, което да изпие сега и му предлага като на мен, да ходи по два пъти седмично да си говорят в някакъв друг кабинет. Разговорите не ги поемала здравната каса, но това бил начинът за справяне с проблема. И не, нямало да мине от само себе си. Гошо пита колко струва. От цената ме заболяват ушите! Гошо пребледнява още повече. А ако си разговаряме помежду си няма ли да свърши работа? Не, нямало да свърши работа. А ако си разговаряме с майките или с приятелите? Също нямало да свърши работа. Разговорът се изчерпва. Тръгваме си.

По пътя купуваме лекарството и го пие. Карам колата и пуша. Гошо също пуши и мълчи. И аз мълча. Това е странно за мен. Обикновено не спирам да говоря. Сега просто няма какво да кажа. Хем ми е по-леко и се чувствам някак отмъстена, хем се тревожа, какво ще се случи с нас. Гошо сякаш чува мислите ми и казва:

“Какво ще правя сега? Я си представи, че ми стане лошо в работата! Абсурд!

Никой няма да ме търпи да им припадам по срещите. Не знам какво ще правя.”

Във фейса хората пишат, че разговорите с разни психолози и подобни помагали за паниките, но цената на Магьосника е просто скандална! Никой не може да си позволи да плаща толкова за посещение, а и трябвало поне няколко месеца да продължи! Аз като бях на преглед ми предложи и на мен, но тогава въобще не стигнахме до разговори за пари. Така или иначе, нямам намерение да ходя при психиатър, пък ако ще да е Магьосник. А пък заплатата на Георги не е лоша, но в никакъв случай не е милионер! Онзи да си предлага магиите на когото иска, никой от нас не е толкова глупав!

 * Вижте и останалите епизоди от невероятния живот на Елица, разказани под формата на 5-минутни четива