logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Дневник за паник атаки

“Мога цяла книга да напиша за паник атаките…

“На работа съм… Имам разни телесни неприятни усещания…Одеве се качих на една стълба, за да проверя нещо и като си завъртях главата краката ми изтръпнаха, което ме уплаши за момент. Виждам малко неясно… Трябва да се взирам, за да видя… Като започна да върша нещо, което изисква малко усилие, тила отзад ми се сковава. Мерих си кръвното – не е високо. Може би е от паниките – всичките тези усещания. Понеже имам познати хора около себе си и не се паникьосвам прекалено силно. Снощи преди сън пак имах високо кръвно – 130 на 85, след като първо ме схвана много силно тила и врата… та мисля, че е от страх. Когато ме заболи и ми се вдига кръвното. В 4 се събудих дежурно и към 5 пак съм заспала, след като изведнъж ми стана много студено и се завих. Когато се затопля и заспивам. Мога цяла книга да напиша за паник атаките…

И днес, поне за сега, оцелях. Не съм вярвала, че мисълта за смъртта ми и смъртта на другите ще ме обсеби отново толкова силно. Мислех си как като дете вечер ми се спеше ужасно много, но баба ми ходеше в съседите да гледа новини и се прибираше винаги към 23:30ч…. и аз я чаках в леглото… уж спяща… Помня как си затварях очите и се успокоявах, че няма страшно и веднага след това се сепвах от страх и се оглеждах да не се е променило нещо… беше ужасно.. и като чуех, че се отваря вратата заспивах веднага. Тази вечер може би, защото съм много изморена ще заспя, но сега пък мисля как утре не съм на работа и сутринта дали няма пак да ми стане лошо от паник атаки. Дано да видя светлина, защото сега почти в нищо не виждам смисъл, заради страха…”.

Темата за високо кръвно налягане като физиологичен симптом от панически атаки, както и тази за страха, са едни от най-често срещаните притеснения в живота на хората с паническо разстройство.

Повече за тези симптоми можете да прочетете в следните статии от блога на ArhiEng:

https://arhieng.com/blog/panik-ataki/panicheski-pristyp-i-visoko-kryvno-nalqgane/
https://arhieng.com/blog/panik-ataki/strah-i-panicheska-ataka/

*“Това, че пиша ми дава спокойствие, че има къде споделя…”.

**Воденето на дневник е изключително полезна техника за разтоварване от стрес, тревожни мисли и напрежение. Цитираните бележки са на реален случай от практиката и се публикуват с изричното му съгласие.