logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
5-минутно четиво

Гошо с нови планове. Епизод 90

Епизод 90

Епизод 90

– Да знаете, че в понеделник, сряда и четвъртък ще идвам рано сутрин и ще си тръгвам към 2 следобед. И ще работя всяка събота. Записах се да уча MBA.
– Честито, брат! Къде?
– В Американския.
– Да, това е най-доброто.
– Гьорка, за какво ти е това?

– Ще направя фeрма за отглеждане на охлюви и ще стана милионер.

– Ееее, хайде малко по-сериозно!
– Сериозно! Охлювите са страхотен бизнес! Елица е фен.
– Добреее, добрее. Разбрах, не искаш да кажеш. Да те ‘ба в мистериозния.
– Е, хайде. Ще ви кажа. Имам идея да създам софтуер за форматиране на цици и да го продавам. Включва си произволна мацка чипа в главата и за няколко дена софтуерът форматира бюста ѝ и го прави като на Анджелина Джоли, без тя да си мръдне пръста. Ще стана милионер!
– РАЗБРАХ, Георги! Няма да кажеш. Ще го преживея, хахахах. Поне компанията ще ти плаща ли обучението?
– И още, работя върху специален сървър, на който да прехвърля цялото съдържание на мозъка ти, Пеца, и ще станеш безсмъртен. Няма да ти струва много, ще плащаш наем, колкото са таксите за MBA, хохохох! Абонаментът включва и безплатен неограничен достъп до pornhub. А на въпроса ти – Тц! Аз си поемам разходите. Но като завърша, обещаха да ме направят директор. Не, че съм искал такова нещо.
– Луд си, брат!
– Щом повярваш в себе си, вече знаеш как да живееш. Сменям темата. Някой от вас пробвал ли е инпут актуатор?
– Аз пробвах веднъж. Изпотих се. Все едно не си имал ръце и тепърва се учиш да ги ползваш. Сигурно съм изглеждал като баба ми с тъч скрийн телефон.
– Е, ти очакваш още от първия път да си бога на технологията. Всяко нещо се учи, трябва малко време и тренировки. И всичко, което в момента се прави, е до такава степен idiot-proof, че не ми се говори.
– Ти пробвал ли си, че си толкова наясно?
– Да. Имах такъв проект в университета. Бързо се задобрява, ако имаш възможност да тренираш. Макар че някой от новото поколение сигурно много по-бързо ще навлезе.

– И аз съм пробвал неврален инпут, съгласен съм с Монката, че не е лесно.

Трябва да го лъжеш с някакви фалшиви движения, иначе не става. Например, притискаш си езика към небцето. Много е трудно само да си го представиш, за да задействаш моторната кора. Дори и да си напълно наясно как работи технологията, пак е кошмарно трудно.
– Дали наистина дечицата ще са по-добри от нас в технологиите, които тепърва излизат? Пластичността на мозъка намалява с течение на времето, освен ако не учиш постоянно езици и не се занимаваш с всякакви неща. Хората предпочитаме нещата, с които сме свикнали, и затова ученето е трудно на всяка възраст. А само по този начин в мозъка се създават нови връзки.
– Мисля, че не могат да ме уплашат с нов интерфейс. Познавам всички, които са минали досега. Но проблемът с пластичността на мозъка е съвсем реален. Дали са правили сравнение между начина, по който действа мозъкът на някой от бейби бум поколението и на милениълс? Според мен бейби бумърите ще ни бият на attention-span. От друга страна, за нашето поколение всичко постоянно се променя и сме свикнали с това. Но пък ще е приятно, като остарея, да хейтвам младите, че не могат да си почистят къщата без робота-чистач и не могат да съединят пет думи в изречение, без да ползват изкуствения интелект от вградения си чип, хахах!

– Дали е възможно да започнат да ни наливат знания директно в главите, като в Матрицата?

– Специално за физическите умения, не мисля, че някой може да ги придобие само с виртуален байпас на връзките в мозъка. Биха липсвали конкретните параметри на конкретното телесно въплъщение, за да може да се осъществи обучението.
– При технологиите едва ли ще се появи нещо, което да ни затрудни прекалено. Но по отношение на културата, вече се чувствам пенсионер! Някой може ли да ми обясни какво се случва в Instagram и Snapchat?
– Слушайте, слушайте, много интересно! Спрете за малко, после ще продължим, темата е добра. Един приятел от Малайзия ми пише в Discord, че се опитал да отиде в някакъв китайски град наблизо и не го пуснали. Отекли са му парите за самолета. Не са му казали защо не го пускат. Носели се слухове за някакъв нов вирус. Къде се проверява за епидемии от нови вируси?
– Ммм никъде нищо не пише по въпроса. Няма нищо в новините.
– Ще видим. Той пак ще пише, като научи нещо повече.* Вижте и останалите епизоди от невероятния живот на Елица, разказани под формата на 5-минутни четива