logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Семейни системи

Дългогодишна връзка – 2 част

Дългогодишна връзка

Хармонията в брака и изобщо в една дългогодишна връзка изглежда зависи от Жената. Тя е пазителката на домашния огън. При сключване на граждански брак се изготвя документ, удостоверяващ, че младоженците официално и формално са семейство пред Държавата, света, близки и роднини. Ритуалът включва този документ или акт за граждански брак да се даде на булката. На символно ниво тя е тази, в чийто ръце се полага огънят на домашното огнище. Тя го пази! Жената се грижи връзката да остане дългогодишна! Тя съхранява Любовта и традициите!
Това в никакъв случай не означава, че Мъжът остава без ангажименти към любимата и семейството си. Тази тема е за друга статия.

След раждането

Както вече беше споменато в първата част, след раждането на детето, семейството рязко поема в друга посока. Вече не са двама безгрижни влюбени. Сега са отговорни родители – с бебе, кредит, безсъние, безкраен ремонт и помощници, надпреварващи се да дават съвети. Стресът е огромен и вече не са важни партньорските взаимоотношения и Любов. Вече се минава на режим оцеляване!

В този период младата жена и майка отслабва или напълнява. Постепенно захвърля цветните дрехи и започва да предпочита по-тъмни и широки. Токчетата на обувките отпадат, а гримът и прическите стават излишни. Все повече и повече неглижира себе си, сякаш няма за кого да изглежда красива. Животът изцяло се завърта около нуждите на детето и денят стриктно е разпределен между хранене, обличане, разходка, и пак отначало. Към всичко това се прибавят готвене, чистене, подреждане на дома и пазаруване, а понякога учене или работа. Рядко има кой да подкрепи една съвременна млада жена и майка. А пък професионалната психотерапевтична подкрепа е табу.

Времето минава и …

С всеки изминал ден тя става все по-тревожна, депресирана или ядосана като това, разбира се, е несъзнаван процес. Никой нарочно не би искал да е тревожен и депресиран, но прекомерният стрес води до там. И накрая, много често социалните контакти се свеждат до минимум – основно малкото дете и партньора. И по този начин нейният свят толкова се стеснява, че заприличва на капан. Когато е в терапия, съвременната млада жена споделя, че близките й я обвиняват, че се е променила. Вече няма и помен от идеята – “Завинаги заедно” и романтиката постепенно замира.

Цялото напрежение от еднообразното ежедневие толкова се покачва, че се превръща в конфликт и обвинения между двамата доскоро влюбени младоженци. Разбира се, че това се отразява и на детето и изобщо на цялата семейна система. Партньорите стигат до път без изход! Връщане назад няма, а напред е само гъста мъгла. Трябва нещо да се промени, някой нещо да направи, защото вече не искат да останат заедно, но и не могат да се разделят.

Все пак има съвети за това как да останете заедно и те са безброй:

 • “В името на детето!”;
 • “Щом не пие и не те бие, не си тръгвай!”;
 • “Имате да изплащате общ кредит!”;
 • “Какво ще кажат роднините, съседите, приятелките?!”;
 • “Няма да можеш да се справиш сама!”;
 • “Детето има нужда от баща!”;
 • “С времето нещата ще се променят!”;
 • “Той ще се промени!”;
 • “Детето ще порастне и тогава всичко ще се оправи!”;
 • “Ще свикнете да мелите заедно като заоблите върховете си!”;
 • “Силната жена може да изтърпи всичко!”;
 • И още, и още, и още…

И наистина, повечето успяват да стиснат зъби и да имат дългогодишната връзка, но без Любов и топлина, без партньорските взаимоотношения – като съквартиранти или гости в Къща за гости. Други не издържат и си тръгват в търсене на нова, по-истинска Любов, за да попаднат след години в същото ежедневие, с друг партньор и още деца. Има и още един вид двойки – те са съвсем малка част, но когато ги срещнете знаете, че при тях е различно. Това са онези, които остават партньори – Завинаги заедно, запазвайки Любовта, връзката и уюта помежду си. Около тях витае някаква магичност и тайнственост. Това са всички онези благи, възрастни мъже и жени, които вървят бавно по пътя си, държейки ръцете си! Той подкрепя Нея, Тя го следва!

Следва продължение…

Ако сте пропуснали първата част от темата можете да я откриете тук:

https://arhieng.com/blog/semeini-sistemi/dulgogodishnata-vruzka-1-chast/