logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Семейни системи

Дългогодишна връзка – 1 част

Дългогодишна връзка

Възможно ли е в една дългогодишна връзка да има все още Любов?
Как изглежда един рестарт на връзката?
Какво са партньорските взаимоотношения?
Какво, по дяволите, е Любовта?

Все въпроси, които стоят някак встрани от семейната динамика. Изглежда съвсем естествено двама млади да се срещнат, харесат, съберат (женитбата е отживелица) и родят деца. Природата се е “погрижила” благодарение на химичния коктейл, наречен влюбване, това да стане съвсем бързо. За природата децата са важни. Романтиката си е ангажимент на възрастните. Те да му мислят как да запазват Любовта в дългогодишната връзка. Та в този уникален период, в който младите влюбени сякаш не са на себе си, желанието е само и единствено едно – да бъдат заедно през цялото време. Прекрасен момент! Всичко се случва като в романтичен филм или приказка. Сякаш са двама души в едно тяло. И по всичко личи, че това ще остане така – Завинаги. И тогава настъпва едно от най-значимите събития в живота на младата двойка. Раждането на тяхното дете.

И тук романтиката често приключва. Вниманието ИЗЦЯЛО се насочва към малкия човек и той става център на тяхната вселена. Идеята “Завинаги заедно” отстъпва първото място и там се поставя детето.

Важните неща

Съществуват наистина много по-важни неща, които е необходимо да свършат партньорите, за да оцелее тяхното семейство:

 • Да се закупи или наеме дом;
 • Да се намери сигурна работа;
 • Осигуряване на храната;
 • Да се купят дрехи и обувки за детето;
 • Да се намери подходящото училище;
 • Нужен е наистина добър педиатър;
 • Заниманията на детето;
 • Логистиката за детето;
 • В този момент се появява още едно дете;
 • И още хиляди, хиляди задачи, всяка със своята специфичност.

Стресът за родителите е огромен. Любовта сякаш се изпарява, за да отвори място на организацията по отглеждането на децата. Минават пет, седем или петнайсет години, една наистина дългогодишна връзка – в логистика.

Партньорските взаимоотношения са забравени.

А какво всъщност са партньорски взаимоотношения? Всичко, което се случва между двама души, които живеят заедно, спят заедно и отглеждат деца заедно. Градусите в една дългогодишна връзка се движат от минус към плюс постоянно и динамично. Ето защо запазването на баланс и относително спокойствие може да бъде изключително трудно.

При някои двойки дори невъзможно.

Ако продължим асоциацията с градусите, нека си представим една права линия, в единия край на която е минусът. Това отговаря на студените, дори ледени взаимоотношения във връзката. Тук може да има непоносимост към партньора, омраза, емоционална зависимост и целия спектър от нездравословни и деструктивни партньорски отношения. Тук е Аляска, а вие сте по бански и освен, че може да умрете от хипотермия, сте нещастни, с ниска енергия и освен малко топлина, друго не ви интересува. Прецакани сте! В другият край логично е Сахара. Облечени сте с няколко пуловера, пухенка, вълнени шапка, ръкавици и шал. Естествено, че сте ядосани и сте на крачка от топлинен удар. Всеки от двамата се стреми към балансираност, към златната среда, но някак не стигат до там. Нещо липсва!

Практиката показва, че ако партньорите са добре подготвени, Любовта може да бъде запазена.

Ако са с подходящата екипировка, която включва:

 • Да са наясно кои са;
 • Какво да правят;
 • Лична терапия;
 • Как да останат стабилни, въпреки хладния въздух или яркото слънце.

Тогава биха могли да запазят връзката си хармонична, щастлива и дълголетна.

Блажените 20-23 градуса могат да бъдат достигнати и запазени. Не е нужно връзката да е нездравословна и да боледува. Така физически ще боледуват партньорите и децата. И въпреки това, някои я запазват в името на тези деца, на дома, на общия кредит или заради притеснението “какво ще кажат хората?!”.

Психотерапия

Често в терапия влизат жени на всяка възраст, които поставят проблеми по теми от ежедневието си: да са уверени в работата или да намерят нова работа, да не се ядосват на децата, да се разделят с настоящия партньор, за да се щастливи с друг и др. Рядко се случва някоя да поиска да намери Любовта с настоящия си партньор – да се влюби отново в Него – даже никога! Минават часове, понякога стотици часове, докато някои от дамите в терапия решат да работят за партньорските си взаимоотношения. Тогава всички ежедневни теми минават на заден план, дори и тези с децата. Хармонията в брака, и изобщо във връзката, изглежда зависи от партньорката. Тя е пазителката на домашният огън.

Следва продължение…