logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Как се отразяват паник атаките на секса?

Паник атаките са клинична проява на паническото разстройство. Те се изявяват със сърцебиене, задух, световъртеж, стягане и болка в гърдите и други разнообразни физични симптоми. Наличието им като правило уврежда по различен механизъм сексуалното общуване в партньорската двойка.

Симптомите

На първо място симптоматиката на разгърнат панически пристъп покрива в голяма степен нормалните физиологични реакции на възбуда при сексуално взаимодействие. И при двете може да има:

 • Сърцебиене;
 • Учестено дишане;
 • Замайване;
 • Ускоряване на пулса;
 • Лек световъртеж;
 • Повишаване на кръвното налягане.

По тази причина страдащите от паническо разстройство могат целенасочено да избягват интимност. Защото при секс се отделя адреналин, който циркулира в тялото и при паники. Ефектите от него са същите, но за разлика от здравите хора при болните се преживяват като неприятни и застрашаващи здравето и живота. За тях е в голяма степен трудно да определят дали става дума за сексуална възбуда или това са първите предвестници на паник атака. Както често се случва, болните започват да избягват всички ситуации, които им напомнят или могат да отключат патологията. Секса се разрежда и прекратява.

Характерът

На второ място чисто характерови черти могат да изключат интимните преживявания. Хората с паники са:

 • Подложени на интензивен стрес;
 • Хронично преуморени;
 • Забързани и притиснати от времето;
 • Без настроение;
 • С мисли някъде в бъдещето;
 • Притеснени и напрегнати;
 • Свършили много работа и изтощени.

Когато приключат дневните си активности нямат нито желание, нито сили за секс. Те са толкова натоварени, че изтъкват това като основателна причина за отказването на каквито и да било интимности. Или ако участват е с голямо нежелание или защото се чувстват виновни. Понякога си дават ясна сметка, че могат да загубят партньора си и правят само програма минимум, за да го задържат.

Сексуалната активност е подтисната и при мъжете и при жените. По-високите нива на тестостерон осигуряват в известна степен по-интензивно желание при силния пол, но веднъж получил паник атака по време на секс, мъжа губи либидото си и може да развие еректилна дисфункция. При жените, независимо от по-ниското либидо, водещи са липсата на желание и настроение за секс. По-рядко се срещат вагинизъм и полова студенина и като цяло те са склонни да увъртат и отлагат моментите на близост, поставяйки акцента върху вниманието и гушкането. И при двата пола сексуалното общуване страда и се стига до вторична аноргазмия.

Медикаментите

На трето място употребата на психоактивни медикаменти за лечение на панически атаки могат да бъдат причината за липса на либидо. Категорично в тази посока действат транквилантите.

нтидепресантите нямат еднопосочно действие по отнвошение на секса. Като вторично действие приема на лекарства създава при страдащите усещането, че са болни и трябва да се пазят от всякакви натоварвания. Включително и секс.

Партньорът

На последно място при хората с паник атаки се установява, че избора на партньор има също значение при сексуалното общуване. Те често се съгласяват да съжителстват с човек, когото не харесват достатъчно и не са влюбени в него. Така интимността се превръща в досадно задължение, осигуряващо присъствието му в живота им.

Разочарованието от партньора като правило настъпва постепенно, като в началото всичко е прекрасно и невероятно. С времето обаче връзката започва да зацикля. Жените с паник атаки се страхуват да забременяват и раждат. Така отношения, които започват вдъхновено и обнадеждаващо се превръщат в съжителство. Трудно е да се удовлетворят желанията и изискванията на хората с паник атаки в секса. Те отказват партньора от това да търси близост с променливите си настроения, ниската сексуална отзивчивост и достъпност.

При избор на подходящ партньор сексуалността на болните се събужда и възстановява функционално без остатъчни щети. Така в терапевтичната работа този избор е един от най-важните за преработване. Там работата в дълбочина предотвратява постоянното повтаряне на модела с избор на неподходящ човек за връзка. Лечението на основното заболяване възвръща сексуалното желание и се отключва за живот една от основните форми на човешко общуване- сексуалната. Защото секса освен интимност е и комуникация на близост, емоционална и психологическа привързаност и заедност. На любов!