logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Само за хора със здрави нерви

Паник атаки се получават почти без изключение, когато страдащите от тях си помислят за рак. Независимо дали става дума за тях самите или за някой техен близък или роднина.

Тази страшна болест отключва най-дълбоките страхове на тревожните хора. Често мисълта за тумор съпътства всяко възможно неразположение при тях. В клиничната практика, почти без изключение, при всеки пациент се обсъжда възможността да е болен от рак. Това върви заедно с паническото разстройство.

Рак и паник атаки – съвременните заболявания

Ракът като заболяване няма корелация с паник атаките. Туморите са заболяване на модерните времена. Не защото не са се срещали в миналото. Покрай напредъка на медицината и най-вече пробивите в диагностичните направления, ракът се открива и изследва в по-ранен етап от възникването си. Друг важен фактор е удължаването на човешкия живот при западните общества. Туморите зачестяват с напредването на възрастта статистически значимо. На преден план излизат също и различни вреди на околната среда, промишлеността и химията, които предизвикват ракови промени в тялото.

Паниките също са част от модерните заболявания. Високите изисквания на съвременното общество, стреса и несигурността допринасят за по-високата честота на тревожни разстройства. На паниките се обръща много по-голямо внимание и те се лекуват вече не само от психиатри и невролози, а и от психотерапевти и психолози. Опитът и познанието ни за психодинамиката и произхода на паническото разстройство го превръща в банално и лечимо заболяване. Подобна е ситуацията и при раковите болести. Хванати навреме и при започнало адекватно лечение често прогнозата е благоприятна. Има, разбира се, и изключения.

Нека да видим защо проблем като рак взривява душевното равновесие на хора с паник атаки:

  1. Туморите са нещо, което застрашава пряко живота на болния. Тази мисъл е особено травмираща за тревожните хора.
  2. Заболяването започва невидимо и често се открива, когато вече е твърде късно да се направи нещо съществено.
  3. Симптомите могат да бъдат най-разнообразни и хората без медицински познания могат да пропуснат някои от тях.
  4. Туморите са злокачествени и доброкачествени. За съжаление понякога и доброкачествените застрашават живота и здравето.
  5. Лекарите не отделят достатъчно време, за да обяснят на страдащите от паник атаки какви изследвания могат да си направят за откриване на онкологичен проблем. Основно профилактични, за да хванат рак в началния стадий, когато може да се лекува.
  6. Ракът може да убива изведнъж, подобно на инфаркт и инсулт, когато засегне важен орган или кръвоносен съд.
  7. Умирането от тумори е често мъчително и свързано с агония.
  8. При лечението се налагат операции, химиотерапия или лъчетерапия. Болката и страданието при тях са сигурни.

Всички тези страхове от ракови заболявания са увреждащи най-вече душевното здраве на хората с паник атаки.

За психоонкологията

За да бъдем коректни трябва да кажем, че съществува дисциплина, наречена психоонкология. Тя се занимава с връзката на туморните заболявания с психиката. Има някои данни за зависимости между тях. В човешкия организъм практически постоянно се генерират клетки с променена по един или друг начин структура. Някои от тези клетки имат висок раков потенциал. При добре функционираща имунна система те се откриват лесно и се обезвреждат. Когато човек е подложен на хроничен стрес, както е при хората с паник атаки, има риск имунната система да не работи оптимално. Това предполага не само по-висока уязвимост към инфекциозни заболявания, но и възможност за пропускане на клетки с променена генетично структура, каквито са раковите. Разбира се, процесът е много по-сложен и недокрай изяснен. Идеята е като профилактика на подобни заболявания да се постигне качествен в психологичен аспект живот.

Психотерапията е един от възможните инструменти за това. В литературата има описани редки случаи, при които със силата на волята и психиката се преодоляват ракови заболявания.