logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Добрата новина за страдащите от паник атаки

Разработката на COVID-19 ваксина е много добра новина за страдащите от паник атаки. Сигурността, която дава е важна за хората, които генерално се притесняват за живота и здравето си. В случая има защо. Разбира се, в умовете на тези с тревожни разстройства възникват нови въпроси без ясни отговори, свързани с новите ваксини. На първо място – дали са безопасни. Също така – коя от тях е по-добра? И, правилно ли е човек да се ваксинира?

Специалистите са категорични, че ползите от ваксините са много повече от рисковете. Човечеството е постигнало добър здравен статус благодарение на масовото прилагане на ваксини. Така тежки и инвалидизиращи заболявания не предизвикват здравни кризи. Достатъчно е да споменем едрата шарка, полиомиелита, туберкулозата, морбили, рубеола, пневмококовите инфекции и папилома вируса. Всяка година милиони хора се предпазват от усложнения и смърт като използват противогрипните ваксини.

За да сме коректни е важно да обърнем внимание на това, че ваксинациите имат странични ефекти, нежелани реакции и понякога водят до усложнения и много рядко до смърт.

Какво е необходимо да знаем за COVID–19 ваксината?

За хората с паник атаки COVID-19 ваксината е едновременно успокоение и безпокойство. По своето естество тя представлява въвеждане в тялото на чужд генетичен материал. Целта е той да предизвика имунна реакция в организма. На мястото на убождането може да има болка, подуване и зачервяване и затопляне. Там тялото се среща за пръв път с чуждия генетичен материал и се опитва да го локализира по този начин. Местната реакция не е опасна и изчезва за три до пет дни.

През това време организма започва образуването на специфични за COVID-19 антитела. Тяхната работа е, ако в тялото попаднат вируси от конкретния щам да ги обозначат като се закачат за тях. Така имунната система ги разпознава лесно и бързо и ги унищожава преди да създадат проблем.

Понякога, обаче производството на антитела не протича гладко. Въведените в организма вируси или вирусен материал предизвикват по-остра реакция. Повишава се телесната температура, може да има втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки и други симптоми, все едно организма се разболява.

Това далеч не е така. Производителите на ваксини ограничават възможността на вирусите или техния генетичен материал да разболява. Наблюдаваните реакции показват, че имунната система работи. Те са бързопреходни и отшумяват без лечение за един до два дни. Много рядко могат да се получат усложнения в зависимост от индивидуалната реактивност и да настъпи неблагоприятен изход за ваксинираните.

Боледуване от COVID-19 при хора с паник атаки

Боледуването от COVID-19 при хора с паник атаки е изключително мъчително и крие несравнимо по-високи рискове не само за живота, но и за здравето в дългосрочен план. Белодробната фиброза, миокардита и бъбречните увреди могат да накарат всеки преболедувал и излекувал се пациент да съжалява, че не е взел ваксината навреме.

Все още няма ясни данни колко дълго ще действа ваксината след апликацията й. Може да се окаже, че се налага поставянето й всяка година преди есенно-зимния сезон, подобно на противогрипните ваксини. Особено ако COVID-19 мутира и се появяват различни щамове.

По тежкото протичане на коронавирусната инфекция поставя страдащите от паник атаки пред сложен избор по отношение на ваксинацията. Да изберат дали да рискуват малко или да рискуват много. Трудността да вземат подобно решение прави консултацията със специалист особено наложителна. Трябва да се преценят медицинските показания и противопоказания за поставяне на COVID-19 ваксина на първо място. Това се прави от доверен лекар, съобразно медицинския статус на човека.

Психотерапия при взимане на решение за ваксинация

Лекуващият психотерапевт оказва подкрепа при взимането на решение при страдащите от паник атаки за COVID-19 ваксинация съобразно психо-емоционалното състояние на пациента.
Взимането на решения е така или иначе една сериозна трудност за пациентите с паники. Когато става въпрос за здравето им, задачата какво да изберат е в пъти по-трудна. Четенето в интернет никак не помага, защото мненията са разнородни и често непрофесионално обосновани. Спокойствието е важно в този момент и психотерапията е най-удачния вариант за превенция на стрес.
Както изтъкват специалистите, стресът влияе негативно на имунната система и може да я срине. Неговата профилактика е важна задача за физическото здраве.