logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Паник атаки и паническо разстройство

Паник Атаката завзема ежедневието

Всичко покрай паник атаката започва с едно напрежение

Често хората, подвластни на паник атаката, спят неспокойно. Ако изобщо заспят, то е на пресекулки – заспиване, събуждане, заспиване, събуждане. Това може да продължи през цялата нощ, а после и през следващата и по-следващата. Възможно е да продължи с години и накрая, човекът така свиква с този режим, че дори може да го нарече нормален. А той е изтощаващ! Неусетно паник атаката завзема ежедневието! Освен, ако същият човек не открие забавната страна на ставащото – ако въобще има такава! И така, още със заспиването е възможно да се сънуват кошмари. Неприятният сън допълнително изтощава и сутрин се будиш уморен и отпаднал, вместо бодър и с настроение.

Паник атаката окупира графика

Много често всичко започва с едно обикновено напрежение. Човекът си живее живота, ходи на работа, поскарва се с жената и децата, малко се ядосва на родителите си. Нищо нестандартно! Толкова е свикнал с това ежедневие, че всяко разместване може да доведе до наглед обикновено напрежение. Ако си представим, че Напрежението е наш колега, който има нещо да ни каже, ние естествено не му обръщаме внимание, защото това означава да се занимаваме с откровено неприятни неща, заради които ще се наложи да си променяме ежедневието. Да де, ама колегата настоява да си получи своето и праща СМС. Отново се пропуска. Големият проблем идва, когато се получи имейл, който се налага да бъде отворен. Тогава вече няма начин, трябва да обърнем внимание на Напрежението. Та продължавайки с тази аналогия нещата може да изглеждат така:

Човекът си работи в гигантската корпорация на Тревожните разстройства и денят му, който е един и същ от няколко години е следният:

 • 06 часа – събуждане с умора. На Човекът изобщо не му се става, за да отиде в офиса;
 • 08 часа – трето кафе с пакет цигари и бледа надежда за освежаване;
 • 09 часа – вече в офиса има среща с Нежеланието и Досадата;
 • 10 часа – към Нежеланието и Досадата весело се присъединява Напрежението;
 • 11 часа – И изведнъж Напрежението среща Яростта;
 • 13 часа – веднага се уговаря заседание за взимане на някакви мерки.

От вкичко натрупано …

То обаче се отменя, защото Депресията също е чакала цяла година да бъде чута и положението вече е нетърпимо. А миналата година, когато не се обърна сериозно внимание на Депресията, се обадиха от Отдела по Бърнаут с последно предупреждение за уволнение. Очевидно е, че място в графика за срещи точно с този отдел няма. Последвалата принудителна отпуска се отразява, както на заплатата, така и на престижа, че опитен професионалист в областта на стоицизма може да стигне до там, Паниката да окупира всички часове.

Така, че внимание!

Заради пренебрегване на първоначалното Напрежение и отказаното внимание на Депресията се стига до там Паник Атаките да завземат цялото ежедневие. Както казват на север: “Денят се познава по сутринта!” Още при сутрешната умора можем да видим колко често се повтарят Напрежение, Ярост, Депресия или Досада. Ако е твърде често и от доста време, значи вече е имало няколко СМС и предстои имейла. Нещата са съвсем сериозни и няма време за губене, защото ни чакат още толкова много дела, които само ние бихме могли да свършим. Графикът е пълен за поне 50 години напред:

 • Довършване ремонта в апартамента;
 • Да завършат децата – първо училище, после университет;
 • Да се купят апартаменти за децата;
 • Кога да се оженят;
 • Колко внуци да се родят;
 • Да се отиде на екскурзия в Дубай;
 • Да се купи къща/вила извън града;
 • Здравословно отслабне;
 • Да се откажат цигарите;
 • Списъкът е индивидуален.

Паниките, обаче, разместват цялото ежедневие и човек може с години да се опитва да се върне към познатото “спокойствие”. Често се прокрадва идеята за хапчета. От тези, с които заспиваш и щом се събудиш, всичко е било само един кошмар. Тези хапчета са във филмите и фантастичните приказки. Реалността предлага други методи като например психотерапията. В АРХИЕНДЖ можете да откриете вашето спокойствие.