logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Паник атаки и паническо разстройство

Как да различаваме симптомите на паник атаки и Ковид 19?

Какво да правим, когато се окаже, че е Ковид 19, а не паник атаки?

Във времена на Ковид 19 пандемия проявата на паник атаки е често явление и поражда много въпроси относно протичането му и опасностите свързани с него. Появата на ваксина е добра новина за всички с паник атаки. Хората с тревожни разстройства са особено чувствителни и уязвими при подобна здравна криза. Наши пациенти споделят своите страхове за живота и здравето си с нас, търсейки отговори.

Паник атаката е често немотивиран пристъп на страх, придружен от телесни симптоми. Протичането на Ковид 19 вирусната инфекция споделя някои от тях.

Може ли човек да се предпази от заразяване?

Необходимите мерки са като при всяка въздушно-капково пренасяна инфекция:

 • Дистанциране, особено от хора с грипоподобни симптоми;
 • Носене на качествена маска;
 • Отстояние от два и повече метра от хора;
 • Избягване на струпвания;
 • Ограничаване контактите на живо – социалните медии и телефона са възможно времнно решение по време на епидемия.

Хората с паник атаки са особено внимателни и педантични, когато става въпрос за опазване на здравето. Като правило стриктно следват правилата и препоръките, често дори прекалявайки.

Основен въпрос: Заразил ли съм се?

Страдащите от паник атаки хора са чувствителни на тема Ковид 19. Те не само обсъждат задълбочено всяка информация, свързана с инфекцията, но и наблюдават внимателно поведението на другите хора, както и собственото си. Често ги измъчват въпроси дали със свое действие или бездействие не са допуснали зараза. За това се вглеждат в тялото си за появата на възможни симптоми.

Основен въпрос при тях е дали това са симптоми на Ковид 19 или на паник атаки.

И двете състояния могат да започнат с:

 • Изсъхване на гърлото и неприятни усещания в носоглътката;
 • Чувството на затопляне, втрисане, мравучкане и студени тръпки по тялото могат също да алармират за започваща инфекция, но са и чест придружител на тревожните разстройства;
 • Отпадналостта, изтощението, отпуснатото състояние и болките в ставите и мускулите могат да бъдат и продроми на Ковид 19;
 • Главоболие, световъртеж и замайване, често придружени със слабост в крайниците;
 • Драскане в гърлото и прояви на задух, секрети в носа и невъзможност да се отхрачат или изкашлят.

Възможните прилики само започват с тези прояви.

Основно притеснение за страдащите от паник атаки е да не заразят свои близки хора. Те се чувстват отговорни за живота и здравето на тези около тях и мисълта да им причинят нещо опасно е непосилна и измъчваща. Не биха могли да понесат да станат причина някой важен човек да се влоши или да загуби живота си заради тях. Преживяването за вина би било всепоглъщащо. Важно е при първи симптоми на Ковид 19 и независимо от страховете си да останат сами, да намерят смелостта в себе си и да се отделят от застрашените и рискови свои роднини.

При вече налична зараза основен въпрос при страдащите е: какво да се прави?

Водещи симптоми при Ковид 19 са:

 • Загуба на обоняние и вкус;
 • Кашлица;
 • Температура;
 • Главоболие.

Появата им в комбинация е много вероятен признак за наличие на инфекция. Специалистите препоръчват още при поява на първите признаци на заболяване да се потърси консултация с доверен лекар. Самолечението при този вирус е опасно. Специалистът, който е избран трябва да препоръча лечение и ежедневно да проследява здравословното състояние на болния. При високо тревожните хора опасенията относно развитието на болестта са сериозни.

Основен въпрос: Кога да се потърси болнично лечение?

Проследяването от лекар и неговата препоръка са водещи при избора на болница и организирането на постъпването в нея. Когато пациентът има сериозен задух и не му достига въздух, хоспитализацията е първи избор. Тези болни не могат да легнат в леглото, искат да отворят прозореца и да седнат до него, защото чувстват, че се задушават. Техните устни и нокти започват да губят розовия си цвят, посивяват и посиняват. Това е сериозна индикация за спадане на сатурацията на кислород и предполага болнично лечение. Дишането при тези пациенти е затруднено и учестено и става с видимо усилие от тяхна страна. Развитието на пневмония винаги налага щателна преценка за хоспитализация, защото се явява едно от най-тежките състояния на дихателната система и изисква внимателно проследяване. Вирусните пневмонии могат бързо да прогресират и рязко да се влошат.

Пациентите с Ковид 19 и паник атаки са често млади пациенти във възрастта 18-50 години. За тях при започнато навреме лечение и адекватно проследяване рискът от неблагоприятно развитие и настъпване на смърт е относително нисък.

Основен въпрос: Възстановителен период.

Пълното оздравяване от Ковид 19 отнема между 2 и 4 месеца. Възможните усложнения през този период – васкулит, последваща инфекция поради намален имунитет, дисбактериоза, вседствие от приема на антибиотици. Това налага спазването на правилен хигиенно-диетичен режим. Той е много важен за правилната детоксикация и възстановяване на тялото и включва:

 • Внимателно балансирано хранене, витамини, минерали и качествена храна с висока хранителна стойност;
 • Прием на течности с висок потенциал на заместване за нормализиране на водно- електролитния баланс в организма;
 • Избягване на физическо претоварване и излагане на неблагоприятни атмосферни условия. Фитнес и кардио натоварванията трябва да се провеждат щадящо и в режим на начинаещи. Изгубената по време на инфекцията мускулна маса се възстановява бавно и в продължение на месеци;
 • Избягване на психологически и емоционален стрес. Възстановяването на организма изисква спокойствие и положителни емоции. Наслагването на стрес създава условия за по-продължителен период на лечение и повишава значително риска от неблагоприятни последици. За хората с паник атаки това предполага започване на психотерапия за подкрепа и лечение. Подценяването на Ковид 19 инфекцията може да създаде неприятности, категорични са специалистите.