logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
ОТ ПРАКТИКАТА

Булимия и гастрит

Последствията от булимия върху храносмилателната система

На 17г. съм, а вече съм с хроничен гастрит вследствие на булимия.
Започнах с булимията преди около година. Стана случайно. Имам проблем с лакомията. Не мога да се контролирам, когато ям конкретен тип храни като: шоколад, тестени изделия, много люта и кисела храна. Преяждайки с тези неща ми става много зле, стомахът ми се подува и ме боли, излизат ми киселини, не мога да спя…

Как разбрах за булимия?

До този момент само бях чувала за хранителните разстройства, но не знаех нищо в детайли.
Един ден, докато бях в тоалетната в училище, чух две момичета да си говорят колко е готина булимията. Можело да си ядеш каквото си искаш и после повръщаш, малко спорт и готово! Ядеш и не качваш!
Като чух тези думи, сякаш намерих решение за моята лакомия. Помислих си, че може да опитам…

Коварната зависимост

Още на следващия път, след като преядох със забранените храни, реших да повърна. Беше ми трудно, мисля че си направих нещо на гърлото и главата ме заболя от напъване. Въпреки това, всеки път когато прекалявах с храната, се чувствах длъжна да повърна, за да не кача. Влязох в зависимостта, наречена булимия.

На лекар и психотерапевт

Много скоро, от повръщането, проблемите ми с храносмилателната система се задълбочиха. Аз не спирах да се тъпча с пикантни храни и шоколад. Не можех вече да издържам на болките, постоянното образуване на газове и киселините, и отидох на гастроентеролог. Направиха ми абсолютно всички необходими изследвания и заключението беше, че имам гастрит. Лекарят ми каза, че трябва да спазвам сериозна диета, за да успокоя възпалението. Нищо люто, пържено, никакъв шоколад! Общо взето се очертаваше шест месеца да съм на картофи и варен ориз.
Казаха ми също така, че гастрита е психосоматично заболяване, наричали го “нервен стомах”. Реших да се консултирам и с психотерапевт и вече имам записан час.

*Редовното откриване и навременно решаване на текущите житейски проблеми ние наричаме “психична хигиена”. В Архиендж смятаме, че психичната хигиена е предпоставка за дългогодишно психично и физическо здраве и качествен живот.