logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
ОТ ПРАКТИКАТА Хранителни разтройства

Анорексия и паник атаки – 1

Припокриване на симптомите при анорексия и паник атаки

С паник атаки съм от 15 години, но в един момент бях отключила и анорексия. Дълго време не разбрах за това, просто симптомите толкова се припокриват… А и толкова дълго време съм с паник атаки, че вече всичко отдавам на тях.

За паник атаките

Преди 15 години отключих паническо разстройство. Нямаше пряка причина, впоследствие разбрах, че в мен се беше натрупало много напрежение и чрез паник атаките се освобождавах от него. Много трудно се научих да ги контролирам и постоянно се страхувах да не получа отново пристъп. Обикновено, в моментите на кризи, освен типичните телесни симптоми като сърцебиене, световъртеж и треперене, получавах и много силно гадене и безапетитие. Съответно, в тези периоди, отслабвах доста, но след известно време възстановявах теглото си.

За синдрома анорексия и паник атаки

Преди няколко години, поради някои неблагополучия в живота ми, паник атаките зачестиха. Не можех да издържам и започнах да приемам медикаменти. Отслабнах драстично за няколко месеца, но си мислех, че е както обикновено при кризи. Започнаха да ми се прокрадват и разни идеи, че така изглеждам по-добре и се страхувах да не напълнея. Това го отдавах на възможността да получа страничен ефект от лекарствата и не обърнах особено внимание на състоянието си. Исках само паник атаките да изчезнат.

На психотерапия

Не минаваше ден без да ми е зле почти половин година. Изпитвах постоянна умора, гадеше ми се, прилошаваше ми и дори припаднах. Тогава потърсих психотерапевтична помощ, за паник атаките.
Психотерапевтът ме изпрати на кръвни изследвания, за да изключи физиологични причини за това, че ми е постоянно лошо. По-късно си дадох сметка, че за него е било очевидно, че освен паник атаки имам и анорексия.
С психотерапията се успокоих до някъде и качих няколко килограма. Започнах да се чувствам по-добре, да имам енергия. Тогава аз също разбрах, че съм имала анорексия.

Следва продължение