logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Истини за Коледа

Някои истини за Коледа в различни периоди от живота

Разказани от Адриана Георгиева – психотерапевт от АрхиЕндж

Като дете…

Когато бях малка много се вълнувах по Коледа! Всяка година пишех писма до дядо Коледа и майка ми ме водеше в пощата да ги изпращам. И всяка година без изключение се случваше чудото – в коледния ден, рано сутринта, под елхата ме очакваше същото нещо, което си бях пожелала! Магия!

Дойде момент, в който “добронамерените” ми братовчеди решиха да ми кажат “една истина за Коледа”. Аз ги прекъснах и казах:
“Знам, знам! Дядо Коледа не съществува! И знам, че подаръците идват от татко и мама!”

Години след това си спомних за случката. Замислих се как така съм знаела и защо като съм знаела, продължавах да се правя, че вярвам в Него?!

Истината е, че децата обичат сами да измислят в какво да вярват. Символите, в които вярват, най-често са обвързани с най-скъпото им – родителите. В този случай насладата е не от това, че дядо Коледа носи поръчания подарък. Насладата е в ритуала, който въвлича цялото семейство: написването на писмо, посещаването на пощата заедно с майката, участието и на двамата родители в покупката на подарък и магията да е под елхата в празничния ден! Всяко дете измисля свое чудо по Коледа!

Истини за Коледа за тийнейджъри и студенти

Следващите истини за Коледа, които разбрах бяха на възраст между дванайсет и двайсет и две години: възрастните предпочитат да дават пари на децата, за да не се занимават! Това, разбира се, си има своята цена! Моята “цена” беше изобилието от чушки с боб, зелеви сарми, тиквеник и шпиковано свинско с картофено пюре, които ме чакаха на трапезата. Защото: “не може да си ходиш, без да си яла!”. В този ред на мисли, другата истина за Коледа е, че неминуемо хората напълняват, но имат оправдание за това.

След като вече са по-дебели, но по-богати, тийнейджъри и студенти са готови за купон. Общо взето парите им отиват за партита и другата истина в този период е, че “от Коледа спомени няма”!

Истини след трийсет

След трийсет годишна възраст разбрах, че Коледа е като всеки един друг ден. Дори предпочитам да работя през тези дни, защото хората разполагат с повече време. А пица след работа е прекрасно коледно меню. Облеклото ми е същото като през останалите дни от година, защото винаги съм празнично облечена. Традиционно съм гримирана и още по-традиционно си купувам подаръци без повод. Избягвам да пътувам по Коледа, защото е паническо, но пък с удоволствие се разхождам на спокойствие по празните Софийски улици в празничните дни. Харесвам Коледата семпла!