logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
5-минутно четиво

Causa perdutа. Епизод 64

Епизод 64

Епизод 64

До четири часа търся из групите някой да даде инфо за терапията на паник атака. Нищо, нула, само тъпотии. Фестина Ленте Игнатова ми отговаря с “Causa perdutа”. Ровя за превод. Намирам в Уикипедия списък с поговорки и сентенции на латински. Отговарям ѝ със “Similia similibus curantur”, получавам съобщение: “Quod medicina aliis, aliis est acre venenum”. Явно копира от същото място. Ядосвам се и затварям чата!!! Лягам до Гошо и броя овцете, които бавно се превръщат в латински букви, после в пеперуди. И така, на сутринта се събуждам с адско главоболие. Едва се отлепям от леглото. Тътря се към кухнята за животворно кафе. Свършило е!? Успявам да не се вкисна. Само нещо бълбука в главата ми. Обличам тениска, отказвам се от грима и гребена. Дълго мисля дали да пропусна миенето на зъби. Все пак още не съм умряла. Мия ги!!!!

Днес ще ходя при Магьосника! Въобще не знам как да стигна дотам. Дори с тъпата навигация!!!

Миналата седмица Гошо ми записа час, веднага след скандала и ултиматума, който ми отправи. Бурно се защитавах, че повече от седмица нямам паники, че нямам нужда някой да ми рови в главата, че нямам пари…. Той каза, че ще плати и това ще бъде подарък за мен. Опулих се! Не искам такива подаръци! Не може ли стандартна рокля или чанта?! Ще се съглася и на приличен ресторант…. Изкрещях му, че не искам! С най-спокоен тон ми каза, че или ще ходя цяла година на терапия или късаме. Прилоша ми! Цяла година??? Тоя откачи!!! Нямам на разположение цяла година! Зави ми се свят и седнах на земята. Гошо се надвеси над мен и каза, че чака отговор. Съгласих се през сълзи, а той вместо да остане до мен, както винаги, когато ми е лошо, отиде да се обади на Магьосника.

Мисля си за мама, за Рени, за Деската, даже за Протежето, и плача.

Тръгвам с час по-рано. Мразя да закъснявам, а и не познавам района, ще търся място за паркиране и кой знае още какво. Тъкмо да завия в улицата, където има някакъв си Централен психодиспансер и колата се разтриса, а главата ми за малко да се забие в таблото. Минават сякаш часове, преди да разбера, че някакъв истински КРЕТЕН ми се е натресъл отзад. Сутрешното бълбукане избухва в истинска мигрена, гарнирана с панически пристъп и огромна доза първичен бяс. До прозореца е застанал КРЕТЕНА и говори неща, които не разбирам. Знам, че ако сляза, ще го ритна в чатала. Затова си седя вътре и цъкам телефона…. Отварям списъка с латинските изрази. Попадам на: “Optimum medicamentum quies est”. Не вярвам! Бавно отварям вратата и избягвайки да гледам към КРЕТЕНА (за да не го ритна) и минавам зад колата да видя щетите.

Няма такива! Номерът е вдлъбнат! Не съм сигурна дали от сега или от преди. Въображението твърди, че това нямало никакво значение. Съгласявам се! Образувала се е дълга опашка от коли, които не могат да минат и бибиткат. Улицата е еднопосочна.

Вече слизат раздразнени шофьори. Не ги отразявам! Явно съм в някакъв транс.

Бавно се връщам, сядам и затварям вратата. Без въобще да поглеждам към този, който трябваше да бъде яко ритнат, и тръгвам! Чувам извинения и молби за обезщетения. Пренебрегвам ги. Тоя не разбра ли, че отивам при Магьосника и закъснявам с пет минути! А още не съм паркирала. Намирам едно място с конус. Паркирам върху конуса. Бавно, разбира се! Не знам каква зона е, така че пускам СМС и за двете зони. Минутите са десет.

Намирам адреса. Стара сграда, ремонтирана, фасадата е боядисана в приятна комбинация от бяло и бежово. Оградата е обрасла с бръшлян. Над входа свети лампа с формата на фенер. Входната врата е нова, дървена, с декоративни елементи в стила на сградата. На звънеца пише името на Магьосника и отдолу: “Veritas vos liberabit”. Ужас, латинският ме преследва! Намирам го в Уикипедия: „Истината ще ни освободи.“ Звъня на звънеца и очаквам земята да пропадне под краката ми….

Causa perdutа: От латински – Загубена кауза.

Similia similibus curantur: От латински – Подобното с подобно се лекува.

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum: От латински – Това, което за един е лекарство, за другиго е отрова.

Optimum medicamentum quies est: От латински – Спокойствието е най-доброто лекарство.* Вижте и останалите епизоди от невероятния живот на Елица, разказани под формата на 5-минутни четива