logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Ям много, а не качвам килограми – тревожност ли е причината?

Състоянието на перманентна тревожност (генерализирана тревожност) и останалите видове тревожни разстройства (паническо, обсесивно-компулсивно, хипохондрия, фобии) неминуемо оказват влияние върху теглото и хранителния режим на пациентите.

Вероятно всеки от нас познава хора, които могат без проблем да се хранят с шестстепенно меню на всяко хранене, при това без да им личи. Всички им завиждат и се чудят как успяват да изядат такова количество храна, а да са толкова слаби. Цената, обаче, е голяма порция тревожност.

Един от често задаваните въпроси към психолози и психотерапевти е: “Ям много, а не качвам килограми – тревожност ли е причината?”. За да отговорим утвърдително на този въпрос е необходимо да изключим останалите възможни причини:

  • Медицинска причина;
  • Прием на медикаменти и техните странични ефекти;
  • Наличие на хранителни разстройства и/или прием на диуретици;
  • Необективна представа за понятието “много храна”.

Що се отнася до симптома на тревожност – той е истински екзекутор на калории

  • Тревожните хора преживяват ежедневно твърде много стрес. Нездравословният стрес предизвиква нездрасловно отслабване.
  • Тревожността предизвиква сериозни стомашно-чревни проблеми, които са причина за строг хранителен режим, но също така оказва психологическо влияние върху храненето. Тревожните хора избягват да се хранят с “опасни храни”- всичко, което има кости, люспи, семки, трудно е за преглъщане или би могло да заседне в гърлото им. Това прави менюто им често непълноценно.

Как да кача килограми?

Покачването на теглото при хора с перманентна тревожност е загубена кауза без да се работи върху психологическия аспект на проблема. Всякакви видове хранителни режими губят битката с тревожността. В психотерапевтичния процес тревожните пациенти постепенно се научават как да владеят ситуациите на тревожност и стрес и да са осъзнати по отношение на генерирането им. Придобиват увереност и по-висока самооценка, което все повече замества тревожността със спокойствие. С това те решават и проблемите си с нездравословното отслабване.