logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Справяне със стрес

Какво е стрес?

В психологията стрес се определя като реакция на организма на емоционални преживявания, съпроводена с физическо напрежение. В зависимост от нивата си и начинът, по който се възприема от индивида, стресът бива позитивен и негативен (дистрес). В определени количества стресът е полезен, защото стимулира мотивацията, бързата приспособимост и реакции в решаващи моменти, физическата издръжливост. Добрата стратегия е, след излизането от всяка стресогенна ситуация да се разтоварва напрежението. Често хората не взимат навременни мерки. Стресът хроницифира и се превръща в диагноза с редица придружаващи симптоми и заболявания:

  • Психични разстройства (депресия, тревожни разстройства, зависимости);
  • Състояния на напрегнатост, избухливост, хронична умора, задух;
  • Проблеми със сърдечно-съдовата система, инфаркт, инсулт;
  • Затлъстяване или проблеми с храносмилателната система;
  • Болки в ставите и мускулите;
  • Главоболие;
  • Нарушения в съня;
  • Други.

Освен когнитивните начини за справяне със стреса, съществуват и практически техники за разтоварване. Те са изключително семпли, изискват много малко време и никакви ресурси. Същевременно са наистина ефикасни.

Ето нашите предложения:

Научете се да дишате през корема.

Естественото физиологично дишане е коремно (диафрагмално). При тревожност и стрес то се променя в гръдно, което от своя страна намалява обема на въздух към белите дробове и причинява редица неприятни телесни симтоми. За да се научите да дишате през корема постоянно, първо е необходимо да го правите като упражнение – всеки ден. Ще е по-лесно за вас, ако в началото го практикувате в легнало положение. Сложете ръка на корема и се опитайте да го издувате и прибирате. Въздухът, който достига до корема е достатъчен, макар и субективно да усещате, че е по-малко. Възможно е да изпитвате трудности, ако сте привикнали към гръдно дишане. За да се улесните, масажирайте корема преди дишането. Правете упражнението с постоянство и ще свикнете. Увеличавайте постепенно и времетраенето на дишането. Когато усвоите техниката, започнете да дишате коремно и в седнало или изправено положение. Крайната цел е то да стане естествено и спонтанно, без да е необходимо да се фокусирате в него.

Ходете боси!

Отново нещо съвсем естествено за човешката природа извън културата. Ходенето бос, или “заземяването” е отлична техника за разтоварване на стрес чрез връзка с земята (реалността). Чрез заземяването човек намира своя баланс, имайки връзка както с положителен, така и с отрицателен заряд на въздух и земя. Ползите от ходенето бос са както психологически, така и физиологични. Спомага за възвръщане на правилната позиция на тялото и стъпалата и подобрява кръвообращението.

Погрижете за добрия сън!

След практиката е време за сън. Нарушенията в съня са едни от симптомите на стрес. За това е изключително важно да си осигурите необходимото качество и количество на съня. Прекомерният сън е почти толкова вреден, колкото и недостигът на такъв. Според експерти в областта препоръчителният диапазон за сън е от шест до осем часа. Най-подходящата температура за сън е шестнайсет – осемнайсет градуса. Добре е нощният сън да се случва на тъмно и тихо, помещението да е добре проветрено преди лягане. Удобните легло, завивки и дрехи за сън са част от качествения сън. Ако имате възможност, кратката следобедна дрямка е ефективен начин за разтоварване в напрегнати дни.

Задължително условие за превенция на стрес остават също така спортът, здравословната и пълноценна храна, смехът и любовта!