logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Пот​ене на ръцете и краката при тревожност

Неприятното хлъзгаво-хладно преживяване

​Потене на ръцете и краката е един от най-неприятните симптоми на тревожните разстройства. То се нарича хиперхидроза.

​Тревожността е състояние на неопределено и често безсмислено или ирационално безпокойство с емоционална и телесна компонента и прояви.

Функции на потенето

Изпотяването е нормален физиологичен механизъм за регулиране на телесната температура. Изпаряването на влагата от повърхността на тялото предизвиква неговото охлаждане.

​Дланите и стъпалата са снабдени с по-голям брой потни жлези. В еволютивен план наличието на умерено количество влага подобрява сцеплението и улеснява захващането и задържането на предмети. Така при опасност в праисторически план се е повишавала способността за катерене по клоните на дърветата и бягството от хищниците. Този примитивен механизъм се е запазил и до днес. При психично и емоционално напрежение хипоталамусът, който е част от нашия емоционален мозък, подава сигнал за опасност.

​Реакцията на организма е станадартизирана. Задейства се симпатикусовата вегетативна нервна система. Водещите симптоми- сърцебиене, прилив на кръв към скелетната мускулатура, разширяване на дихателните пътища и зениците се придружават от моментално изпотяване. При нормализиране на състоянието потта се изпарява и кожата изсъхва.

Генерализирана тревожност и потене

​При хронично състояние на безпокойство, разстройство, което се нарича генерализирана тревожност, системата на потоотделяне е постоянно активирана. Това води до перманентно влажни ръце и крака. Състоянието е силно неприятно за засегнатите. То е персистиращо и при студено време като създава температурен дискомфорт. Дланите и стъпалата се усещат изстинали и създават чувство за неприятен хлад в цялото тяло.

​Разбира се хората, които имат този проблем постоянно са притеснени, когато става дума за ръкуване. За тези, които се здрависват с тях често е трудно да прикрият неприятното преживяване от хлъзгавата и лепкава ръка на тревожния човек. А когато ситуацията е напрегната навсякъде остават влажни отпечатъци.

​Хиперхидрозата на стъпалата повишава вероятността да се развият бактерии и гъбички и създават условия за образуване на неприятна миризма.

​Нормално при хората с генерализирана тревожност ръцете и краката са студени, като добавянето на стрес и страх води до обилно изпотяване. При обезпокоените се създава порочен кръг- знаейки, че ще се изпотят те добавят нови количества стрес, което от своя страна засилва процеса.

​Изпотените ръце и крака в миналото се описват като симптом на така наречената невровегетативна дистония. Това е заболяване на вететативната нервна система, което включва лесно пребледняване при уплаха, изчервяване при срам, стеснителност и трудности при социалното общуване.

Решение за проблема с потене на ръцете и краката при тревожност

​Окончателното решение на проблема с потните ръце и крака дължим на психотерапията. В нейния процес се постига устойчивост на психо-емоционалните процеси, което прекъсва реакцията на засилено потоотделяне. Психотерапевтичната работа осигурява плавно стабилизиране на нервната система при тревожни разстройства.

​Това е възможно в няколко направления:

  • Повишава самочувствието и самооценката;
  • Спомага осъзнаването на клиентите за мислите и чувствата, генериращи тревожност;
  • Засилва устойчивостта на външни и вътрешни стресори;
  • Обезсилва ирационалните страхове;
  • Финално решава психичните конфликти, отговорни за конкретното тревожно разстройство.

Справянето с тези задачи може да бъде осъществено само със съдействието на квалифициран психолог или психотерапевт. Така, решението на изпотените ръце и стъпала при тревожност е окончателно.