logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Паник атаки и паническо разстройство

Защо хората с тревожност и панически атаки не искат психологическа помощ

И защо това е лошо за тях

Тревожността е нормална реакция при стрес, безпокойство или заплаха. Когато е тежка, продължителна или не съответства на обстоятелствата, се нарича тревожно разстройство.
Има много видове тревожни разстройства. Примери са генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство (социална фобия), паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство. Тревожните разстройства могат да затруднят справянето с ежедневните дейности в къщи, на работа или в училище, общуването, до инвалидизация в тежките случаи.

Повече от 20% от хората, които се обръщат към своя личен лекар за помощ, отговарят на критериите за тревожно разстройство. Тревожните разстройства са най-разпространените заболявания изобщо.

Панически атаки са специфичният симптом на паническото разстройство. Представляват силен, ирационален и внезапен страх, придружен с редица соматични симптоми като:

  • Световъртеж;
  • Сърцебиене;
  • Прилив на топли и студени вълни;
  • Усещане, че предстои загуба на съзнание;
  • И други.

За тези симптоми няма обективна медицинска причина. Обикновено хората, страдащи от панически атаки, са клинично здрави.

Някои наблюдения

Психологическата помощ е единственият ефективен начин за трайно превъзмогване на тревожността и паническите атаки. Защо огромна част от хората никога не се обръщат към психолог или психотерапевт за помощ? Според скорошно проучване (линк) в САЩ някои от основните причини, които хората със социална и генерализирана тревожност изтъкват, са срам и стигма, логистични и финансови трудности, незнание към кого да се обърнат.

Наблюденията на специалистите в Архиендж върху поведението на клиенти от български произход потвърждават американските тенденции. Същите бариери описват хората с тревожни разстройства и панически атаки, които консултираме.

В тази статия се съдържа коментар за несъстоятелността на подобни основания.

Срам и стигма

Тревожните хора най-много от всичко държат на обществените порядки. “Лудостта” е на обратният полюс на порядъчността, тя се асоциира с хаос и неуправляемост. Последното нещо, което един тревожен човек иска, е да го помислят за “луд”. А точно с лудостта се свързват в съзнанието на хората всички психичноздравни услуги. Страх ги е, че ако познатите им разберат, че използват услуги на психолог, ще ги помислят за “луди”, че ще се срине доверието на близки и колеги в способностите им за справяне с живота.

Но в този страх няма нищо рационално. Първо, никой не е длъжен да споделя с роднини и познати здравните мерки, които предприема. Ако не ги споделя, те няма как да разберат. Второ, гарантираното влошаване на състоянието им с течение на времето, когато не се прилага лечение, ще срине репутацията им по-успешно, отколкото новината, че са стигнали до психолог.

Логистични и финансови трудности

Хората с тревожни разстройства са много разумни, когато правят разходи. Необходимите часове консултиране при тревожните разстройства могат да достигнат до 3-4 и повече седмично. Освен, че е трудно да се организира подобно присъствие, това е и скъпо. В България, както и на много други места, държавните институции не покриват разходи за психологическо лечение. Какви са пазарните цени в България за консултиране при тревожни разстройства може да видите тук. На пръв поглед наистина е скъпо.

Но всъщност не е! При хората с тревожни разстройства и/или панически атаки вследствие на тревожността се стига до здравословни проблеми при тях и партньорите им. Най-неприятното е, че ако имат деца, здравето на децата им се влошава. Те страдат от алергии и всякакви други психосоматични заболявания, децата изостават с развитието си в определени области. Дори и хората да са сравнително здрави физически, отношенията с партньори, роднини и колеги неизбежно се влошават.

Очевидно е колко страдания и пари могат да се спестят, ако ходенето по доктори, медицинското лечение и процедури не се налагат. За всички е ясно колко струва един принудителен развод със съпътстващото го разделяне на имущество, до което се стига често, например. И тук най-много страдат децата. Или провал на кариерата след продължително образование и блестящ старт. Всичко това може да се избегне, или поне частично да се поправи, при своевременна намеса на психолог или психотерапевт. Очевидно цената си струва!

Трудност при избор на специалист

Тревожните хора са силно недоверчиви. Най-лесно се ориентират тези от тях, чийто близък или приятел вече посещава специалист, споделя опита си и е доволен. Някои от тях просто в един момент събират смелост и отиват при същия човек. Рядко рискуват да отидат при случаен специалист. Огромното мнозинство никога не се осмеляват, дори когато някой им е препоръчал някого. Търпят, докато животът им не се разпадне напълно.

На българския пазар ситуацията с търсенето на добър психолог или психотерапевт стои точно, както търсенето на медицински специалист. Познатите споделят впечатленията и мнението си, ако бъдат попитани. Решението, обаче, си го взема всеки за себе си. Част от нещата, които ще се сринат в живота му, ако отлага, вече ги описахме. Действително, има риск консултирането да не проработи. Според нас и доволните ни клиенти, залогът си струва риска.