logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Психични разстройства – кои са “на мода”

Както всичко останало в човешкия живот, психичните разстройства също се актуализират и променят. Спецификите на днешното съвремие наложиха сериозна редакция на международната класификация на болестите като от 2022 година е налице нова, 11-та ревизия. В нея са включени над 3 пъти повече нови заболявания както от физиологично, така и от психично и поведенческо естество.

Ето и някои примери за най-актуалните психични и поведенчески разстройства:

1. Синдром на професионално прегаряне

Проблемите, свързани с работното място и работната среда са сред новите отделени раздели в класификацията. Това е и все по-желана тема за работа с психолози и психотерапевти, както и за обучения в организации.

В днешно време за мнозина работата е техния живот. Професионалното обсебване може да замести всички останали компоненти от ежедневието. Илюзорно! В крайна сметка за качествения професионалист е важно да поддържа и качествен личен и соционален живот. Претовареният служител е ядосан и греши. Неудовлетворен е. Това отключва психични симптоми.

2. Орторексия

Има известен спор към коя категория психични разстройства би могла да се причисли орторексията. Дали към тревожните разстройства заради обсесивно-компулсивния й характер или към фазите на хранителното разстройство.

Без значение как се категоризира, орторексията днес е един от най-често срещаните симптоми сред младите. Много е коварна, тъй като е изключително тънка границата между здравословно хранене и свръхценни идеи по отношение на храната и спорта. Само специалистите разпознават с точност кога става дума за орторексия и тъй като състоянието е социално приемливо и дори модерно, трудно би могло да се говори за превенция.

3. Гейминг и интернет зависимост

През последното десетилетие се наблюдава една нова тенденция за зависимости, а именно към интернет и компютърни игри. Отново това се дължи на все по-технологичното време, в което живеем. Вече дори деца на 2-3 години използват безпроблемно телефони и таблети.

Тази зависимост е опасна, тъй като нарушава здравото човешко функциониране от гледна точка на сън, хранене, социализация, а често и хигиена и физиологично състояние.

4. Разстройства в съня

Високите нива на стрес, претоварените графици, прекомерната употреба на технологии са все фактори, които причиняват разстройства в съня.

Съществуват над 100 вида нарушения в съня и не случайно някои от тях вече са поставени в отделен раздел в новата класификация на болестите.

Работа с психолог или психотерапевт

Психичните и поведенческите разстройства са само симптоми на нещо друго, което разстройва потърпевшия. Най-често първопричината е скрита за него и той се фокусира да премахва симптомите. Това има своя краткосрочен резултат, но в дългосрочен план не помага.

В Архиендж предлагаме дългосрочна работа с психолози и психотерапевти, специалисти в широк спектър от психичните разстройства.

Вижте и нашия екип!