logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Здравословно хранене

Храни, които замърсяват тялото (4-та част)

В продължение от Храни, които замърсяват тялото (3-ра част)

Термично обработена растителна храна

В пирамидата на храните, които замърсяват тялото, термично обработената растителна храна заема трета позиция. Това е основната храна, която се консумира от повечето хора. По статистически данни делът на консумация на животинска храна достига приблизително от 10% до 30%, а останалата е растителна. Разбира се, става въпрос за обработена растителна храна, което е различно от суровите плодове и зеленчуци.

Обработка на храната

Под термично обработена растителна храна се има предвид храна, която е преминала няколко основни видове готвене:

  • печене (фурна, грил, плоча и др.);
  • варене;
  • пържене.

Освен топлинната обработка на храната съществуват и други два вида:

  • механична;
  • химическа.

Химическа обработка

Един добър пример за химически обработена храна е съвременното брашно, което се продава в магазините. В идеалния вариант би било брашното да е само пшеница, която е маханично разрушена. Съвременното брашно обаче съдържа около 20 химически компонента и минава през още толкова химически преобразувания след меленето. Целта е да се съхранява по-дълго. Когато човек консумира такова брашно, дори не може да разбере какъв е съставът му. В момента базовите материали за производство на брашно са:

  • соя, която е генно модифицирана;
  • царевица;
  • пшеница.

Образуване на слуз при термичната обработка

При термичната обработка на растителната храна се разрушава целулозата. Растителната целулоза не се храносмила в стомаха, тъй като няма ферменти, които да я разрушават. Тя обаче отива за храна на симбиотичната микрофлора, която дава на човек витамини, аминокиселини и други елементи. Другата важна функция на целулозата е стимулацията на перисталтиката на червата. Колкото повече е разрушена целулозата чрез готвене, толкова повече образува слуз и губи свойството за стимулация на перисталтиката. Тази слуз не е толкова концентрирана като при тази от животински храни и по-лесно се извежда от организма. Най-важното е, че е водоразтворима. За сметка на това се образува в по-големи количества. Хубавото е, че с достатъчно количество вода на ден, се извежда сравнително лесно от организма.

Соли

Плодовете и зеленчуците са органични киселини. При термична обработка те се превръщат в неразтворими соли, които са много тежки за извеждане от организма. Тези соли се натрупват в костите, мускулите и ставите и са основна причина за проблеми с опорно-двигателния апарат. Водят и до образуването на камъни в бъбреците, тъй като солите се събират в самите тях.