logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Някога този въпрос не е стоял.

Медицината е била много далече от сегашните си възможности. Но жените са раждали, докато имат месечен цикъл. Или докато умрат, защото тогава хората са умирали много често, преди да навършат 40. Бременността и раждането са били високо рискови и за бебетата, и за майките. Повечето деца са умирали, преди да навършат 18, независимо от възрастта на майката.

Кралицата на Испания Мария-Луиза Пармска, съпруга на Карлос IV, е родила последното си дете (от общо седем) на 46 години. Известни са много случаи от началото до средата на 20 в. в България, когато жени са раждали и над 50. Това не се е считало за странно, нито за прекалено рисково.

В днешно време общественото мнение е силно негативно спрямо раждането след 40.

Аргументите за негативизма са много.

  • Смята се, че е малко вероятно жена след 40 да успее да забременее, да износи и роди здраво дете.
  • А дори и да го направи, че няма да може да се справи физически с отглеждането му.
  • Че тя и бащата ще остареят, когато детето е тийнейджър и няма да се справят с възпитанието.
  • Че ще изглеждат като баба и дядо.
  • И накрая, че може да умрат, преди да са отгледали детето.

Аргументите са основателни, донякъде. Но те важат и за по-младите родители. Каква е реалната ситуация?

Трудности със забременяването се срещат на всяка възраст. Шансовете за забременяване в днешно време са много по-големи с новите репродуктивни технологии.

И при възрастните, и при младите родители се случва детето да е с хромозомни или генетични аномалии, увреждания по време на бременността, раждането и в следродилния период. Но и при младите, и при по-възрастните родители обикновено се раждат здрави деца! Детската смъртност днес при деца до 1 година е 3,4 на 1000. Вероятността от опасни усложнения за майката по време на бременност и раждане, които да не могат да бъдат овладяни от медиците, е минимална.

Младите родители се затрудняват с тичането след децата, подобно на по-възрастните. Много от хората над 40 са в отлична физическа форма.

Поддържани хора с добро самочувствие на 50 години изглеждат по-добре, а в някои случаи и по-млади от неподдържани 25 годишни с ниско самочувствие.

Рискът родителите да умрат, преди детето да е навършило пълнолетие, съществува при всички. Днес средната продължителност на живота в ЕС е над 80 години. Въпреки че процентът на столетниците се увеличава, вероятно част от хората, станали родители след 40 ще умрат, преди децата да навършат 30 г., и няма да могат дълго да ги подкрепят в живота. Това опасение е основано на приемането, че децата се нуждаят от подкрепата на родителите дълго след като са пораснали.

Всъщност здравите основи на личността са напълно готови, още преди човекът да навърши 18 години. Ако родителската работа е свършена качествено, децата не се нуждаят от никаква родителска подкрепа след навършване на пълнолетие.

Много от хората над 40 ги чака още 25-30 години активен живот. Такива хора определено си струва да помислят за (още) деца. Та те имат време за още един “допълнителен” живот! И възможности за избор с какво да го запълнят.

Те често вече имат своята кариера, стабилни доходи, собствено жилище, които при младите са повече или по-малко неясни проекти. Затова родителите след 40-те по-лесно могат да организират отглеждането на децата. Те могат да си позволят детегледачка. Тези от тях, които вече имат други деца, притежават и опит.

От всичко това следва, че няма никакви физически и морални пречки за хората на 40 и повече години, които искат да имат деца.

Те имат шанса да зачеват, раждат и отглеждат деца при най-добрите условия в историята на човечеството.

Тук темата за възрастта на родителите приключва и започва същинската тема за това, какъв човек трябва да е родителят. Въпросът, който би трябвало да си зададе не е “Правилно ли е да имам дете след 40?”, а “Искам ли да съм родител и ако да, как да съм добър родител?”, независимо от възрастта.

Никой не се ражда добър родител!

Животните разчитат на инстинкта си, когато се грижат за малките си. Обикновено първите им деца не оцеляват. Ако една женска е умна и се учи от грешките си, третото ѝ поколение има шанс да оцелее.

При хората, за разлика от животните, има възможност за обучение и подкрепа за неопитните родители, както и за тези, които не се чувстват сигурни по една или друга причина.

В Архиендж предлагаме консултиране:

  • за тези, които не могат да решат дали, кога и как да станат родители
  • за хора с репродуктивни проблеми
  • по време на бременност и при раждане
  • за родители под и над 40 години, които искат да направят максималното за децата си, на всеки етап от развитието им