logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

63% от болните с паник атаки страдат от главоболие

Един от водещите симптоми при паник атаки в извънпристъпния период е главоболието според много от болните.

За трудности в овладяването на този болков синдром се говори и сред специалистите, които лекуват тревожни разстройства. За коморбидност на главоболие и паническо разстройство се съобщава при 63% от болните с паник атаки.

Паник атаки са внезапно проявяващи се състояния на интензивен страх, често придружен от симптоми като сърцебиене, замайване, изпотяване, болки в сърдечната област и други. При провеждане на медицински изследвания не се откриват отклонения от нормата. Страдащият се оказва клинично здрав.

Главоболието от своя страна може да бъде симптом на много и разнородни заболявания. Започвайки от безобидните причини като преумора, недоспиване, стрес и се стигне до опасни и животозастрашаващи състояния като артериална хипертония и инсулт.

Нека разгледаме по-подробно възможните причини за комбинация между паник атаки и главоболие

Сравинително рядко се наблюдава проявлението на двата синдрома заедно. Главоболието често или предхожда или е следствие на паническият пристъп.
Когато главоболието е предхождащо:

 • Може да бъде причинено от различни по форма нарушения на съня. Страдащите нямат достатъчно сън нито като количество, нито като качество. Редовно заспиват трудно, будят се многократно нощем и не се събуждат отпочинали сутрин;
 • Главоболие следствие на неправилен хранителен режим. Нередовното хранене, некачествените храни и диетите често водят до тежка ацидоза при пациентите. Резултатът от нея е неприятен дъх и тежко неразположение, което засяга и главата;
 • Психологическото напрежение е от водещите фактори за главоболие. Болните имат тенденцията да премислят всяка ситуация в нейните негативни перспективи. Те се притесняват постоянно за неблагополучното развитие на нещата. Преувеличават несъзнавано всеки детайл и незначителен повод за безпокойство и чертаят мрачни картини за бъдещето. Мускулното напрежение, което съпровожда това състояние почти без изключение предизвиква главоболие;
 • Преумора от работа. Страдащите от паническо разстройство нямат правилно отношение към работата. Често редуват периоди на слаба заинтересованост към работния процес с ексцесивни трудови активности. Или мързелуват, или се съсипват от работа. И в двата случая резултатът е главоболие.

Водещите специалисти обръщат внимание, че болката в главата може да отключи паник атака сама по себе си. Причината е, че болните рядко си дават сметка защо се появява главоболие при тях. И съответно започват да се притесняват, че им се случва нещо опасно. Това повишава тревожността и в един момент отключва каскадата на паническия пристъп. В този етап болните предпочитат да се обадят на психотерапевта си, за да получат подкрепа и успокоение.

Като други причини могат да бъдат изброени следните:

 • Злоупотребата с алкохол, никотин, седативи или бензодиазепини винаги са причина за нестабилно психоемоционално състояние. Съпътстващо главоболие нерядко е медицински проблем.
 • Когато главоболието е следствие на паник атака:
  Развитието на паническия пристъп е предизвикателство за функционирането на организма. За кратък период от време се повишават екстремно изискванията към него:

  • Повишава се кръвното налягане и енергоразхода по време на пристъпа;
  • Мускулатурата е в тежка несъзнавана контракция;
  • Емоционалният капацитет е изчерпан.

В случаите на постпристъпно главоболие става дума за токсичното въздействие върху организма на метаболитна декомпенсация вследстие от преживяната криза.

На какво мнение са специалистите за главоболието при паник атаки?

Специалистите сме единодушни, че главоболието свързано с паник атаки не е животозастрашаващ симптом. Дълготрайното му проявяване и въздействие, обаче, може да бъде риск в социален и здравословен план. Решението е в работата с психолог или психотерапевт върху водещите тревожни симптоми и патология, както и организирането на стил на живот, в който няма място за болка.