logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panik ataka prez noshta

Нощта е страшна и с и без паник атака

Паник атака е внезапно настъпващо събитие изпълнено с ужас през деня и кошмар в будно състояние през нощта. И ако при неприятни сънища събуждането е съпроводено с облекчение от констатацията, че всичко е било просто сън, при паническо разстройство със събуждането всичко тепърва започва. Самото излизане от сън при паник атака е брутално. Човек е тежко дезориентиран за това къде е и какво му се случва. Ужасът е сковал напълно тялото му, а съзнанието му е убедено, че това, което се случва с неговото здраве е фатално. Потвърждават го бледостта на кожата, интезивното сърцебиене, изпотяването и треперенето, задушаването и замаяността, настъпили без каквато и да е причина. Не, не е сънувал кошмар. Той сега започва.

Тъмнината и тишината, съпътстващи нощта, напомнят на хората с паники за това, което ги плаши най-много – умирането. Нещото, от което няма връщане обратно. И ако през деня наоколо има хора, които могат да се притекат на помощ, то през тъмната част от денонощието всички спят, малко болници работят и има няколко спешни екипа. За човека с паник атака през нощта е неудобно да събуди близките си и да ги притеснява със своите проблеми. Особено когато това е поредната нощ с пристъп. Очевидно е, че помощ трудно би дошла отнякъде. Страдащият остава сам със сърцебиенето и задушаването, опитвайки се да прецени, колко точно е сериозно състоянието му и дали се оправя или върви към зле. Мери си пулса и кръвното налягане вече напълно разбуден, без перспектива да заспи скоро и в чудене дали да събуди близките си, за да го заведат до спешното. Трескави мисли, опасения за живота, които препускат и дълбоката убеденост, че краят настъпва.

Двата основни избора

Ако се избере вариант с посещение на болница, заедно с придружителя се „виси“ в някое спешно и обичайно приключва с инжекция и препоръка да се намали стреса или да се посети психиатър. Насочването на предпочитанието към това да се остане вкъщи води до самоограничаване на кризата и за около половин час тя е преминала, но страховата напрегнатост си тръгва последна, дълго след това. И ако симптомите се изчерпват за около десет минути, то сънят е окончателно изгубен и ако пациента заспи, то е от изтощение.

Кое произвежда паники нощем

Причините за паник атака през нощта могат да бъдат разглеждани само в хипотетичен план, защото няма сигурни доказателства, които да подкрепят една или друга теория. Съществуват предположения, че отношение имат:

  • Нощните кошмари. Определено биха могли да бъдат отключващ механизъм за генериране на панически пристъп;
  • Необичайни звуци, шумове, светлини, които човек долавя в съня си. Вероятно са несъзнаван спусък;
  • REM фазата на съня. В този етап се сънува, а тялото е в невъзможност да извършва движения, функционално парализирано е. Това би могло да породи подсъзнателен страх, защото се свързва със смъртта;
  • Възможен е и вариант за телесни преживявания в следствие на нормалното функциониране на човешкия организъм: неудобна позиция на сън, изтръпване на крайници от притискането им и т.н.

Важно е да отбележим, че настъпването на паник атака през нощта не застрашава по никакъв начин живота и здравето на потърпевшите. Въпросът е дали си заслужава цената, която се плаща в емоционален и психологически план за страха и нощния кошмар, наречен панически пристъп.


Паниката не подбира удобно време за проявата си, а навременната реакция е от ключово значение. За нас е правилно да сме на линия при панически пристъп, защото не вярваме в излишното страдание.