logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Прегорексия – анорексия при бременни

Прегорексия не фигурира като отделна диагноза в класификаторите на болести. Терминът се използва в съвременната психология, за да обозначи хранително разстройство, идентично с анорексия, което засяга бременни жени.

Прегорексия е симптом на контролиране на теглото чрез нискокалориен прием на храна или употреба на диуретици и прекомерно спортуване. Това се случва по време на бременност. Засяга голям брой бременни жени – около 20% от бремените жени страдат от прегорексия.

Кризата на бременността

Прегорексията протича със същата динамика като анорексия. Почти без изключение бременните с този симптом са имали опит с хранителни разстройства до момента на бременността. За жените предразположени към прегорексия забременяването е криза, също както тийнейджърството например, когато е предишния особено рисков период. Това са т.нар. “майки-деца”. Терминът не се обуславя от възрастта на жената, а от нагласата й към майчинството, трудността да поеме отговорност и страданието по “неизживявания” си живот и детство. Бременността напомня за порастване!

Разбира се, има и редица други фактори, които участват в отключването на прегорексия:

 • Генетична предразположеност към хранителни разстройства;
  Модел от рожденото семейство, в който майчинството изглежда като жертване;
 • Преживени травматични събития;
 • Влошени или прекалено тесни взаимоотношения с майчината фигура;
  Някои личностови характеристики като перфекционизъм, свръхконтрол, изолираност, тревожност, ниска самооценка;
 • Наличие на друг вид психично разстройство;
 • Влошени взаимоотношения с партньора;
 • Натиск от партньора/обществото жената да запази фигурата си по време на бременността;
 • Мода – следване на публични личности, които поддържат съвършено тяло през бременността;
 • Други.

За да бъде заключено, че се касае за прегорексия е необходимо да се изключи органична причина за загуба или ненаддаване на тегло.

Последствията от прегорексия

Всяко хранително разстройство носи негативни последствия върху всички системи в човешкия организъм. В много от случаите се стига до смърт. При прегорексия рискът за здравето и живота е валиден както за майката, така и за детето. Дори бременността да премине успешно, има вариант в дългосрочен план детето да отключи сериозно заболяване. Голяма е вероятността да наследи модела за хранително разстройство.

Прегорексията носи и много психични и емоционални последствия. Жените се чувстват изключително потиснати и виновни. В повечето случаи развиват друго психично разстройство като депресия, паническо разстройство или зависимост. Изолират се социално. Често прекъсват работа и останалите си занимания още от самото начало на бременността, за да се отдадат на контрола над теглото. Психичните последствия също се отразяват негативно за развитието на плода.

Превенция и решения

Ако бъдещата майка открива за себе си някои от гореописаните критерии за прегорексия, най-добрият вариант е да потърси специалист превантивно. Това означава още преди диагнозата да се реализира. Работата с психолог или психотерапевт ще помогне на бременната да приеме своето състояние като нормален житейски път. Да разтоварва напрежението си и да говори за притесненията и страховете си. Да изгради един адекватен и здравословен хранителен и спортен режим. Да добие увереност по отношение на майчинството. И най-вече да се почувства подкрепена.

Ако прегорексията е вече налице, работата със специалист е задължителна и много по-интензивна. Близките на бременната също е необходимо да поемат отговорност и да й съдействат и подкрепят в навременното й лечение.