logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Социална Фобия

Какво е социална фобия?

Социална фобия е симптом, който обхваща голям диапазон от социални притеснения, страхове и тревожност. При някои случаи се касае за конкретно обществено събитие, което предизвиква фобията, а при други страхът е генерализиран.

Симптоми

При социалната фобия като психосоматичен симптом са налице телесни преживявания, сходни с тези при паник атаки и други тревожни разстройства:

  • ускорен сърдечен ритъм;
  • изпотяване;
  • световъртеж;
  • прилив на топли и студени вълни;
  • задух;
  • зачервяване;
  • и други.

Прояви на социална фобия

Социална фобия е функция на ниската самооценка. Водещите преживявания са: срамежливост и страх от отхвърляне. Не става въпрос за изначално неумение, а за блокиране на възможностите в социални ситуации. На всички ни се е случвало да се явяваме на изпит и цялото знание да се изпари в един миг заради силната тревожност, която ни обзема. Това изпитват и хората, засегнати от социална фобия, почти непрестанно.

Като социални същества ние сме в постоянна интеракция с други хора. На работа, вкъщи, в магазина, в банката, в обществения транспорт или на улицата. Навсякъде има себеподобни. Обикновено засегнатите изпитват затруднения дори в най-базова междуличностна комуникация. Например, да си поръчат кафе, да влязат в магазин за дрехи или да помолят да им перфорират билета в автобуса. Срещите в заведения или на гости изключително ги притесняват. Едни от най-често срещаните тревоги в такива ситуации са свързани с храненето пред други хора и включването в разговори с останалите. Ако става въпрос за презентация или друг вид изява пред широка аудитория, фобията отново връхлита засегнатите с пълна сила. Буквално ги парализира и блокира говор, мислене, дишане…

Но това не е всичко! Потърпевшите отделят изключително много време в предварително репетиране на всеки един сценарий на предстоящата ситуация – от обаждането по телефон до явяването на устен изпит. Да не говорим за множеството шансове, които пропускат в живота си, защото просто не отиват или се отказват от страх, че може би ще се изложат. Не разбират, че именно в това е ключът. Излагането е показване и когато то е автентично, това не е провал!
Състоянието на социална фобия е ограничаващо и инвалидизиращо. Човек е напълно здрав, а се лишава от толкова неща. Включително, доста често става “затворник” в собствения си дом, заради изолацията, която сам си налага.

Решение

Социалната фобия е симптом с множество отключващи и поддържащи фактори. В терапевтичния процес пациентите със социална фобия работят за повишаването на своята самооценка. Това е труден процес, но е предпоставка за постепенно елиминиране на срамежливостта и социалните страхове.