logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Диагноза ли е любовта?

От 2011г. любовта официално е диагноза в Международната класификация на болестите (МКБ). Намира се в раздел “Разстройства на влеченията”, наред с хазартната зависимост, клептомания, пиромания и др.

Какви са симптомите?

Патологичната любов се характеризира с множество симптоми, типични за няколко групи психични разстройства като тревожни разстройства, депресия и зависимости. Ето и част от симптомите:

  • Натрапливи мисли, понякога действия;
  • Нарушения в съня;
  • Повишено кръвно налягане;
  • Световъртеж;
  • Суицидни мисли;
  • И др.

Патологично влюбените са емоционално зависими хора. Те не просто обичат партньорите си! Обсебващи са до такава степен, че в един момент стават досадни във връзката си и опасни за себе си (както можем да видим в гореописаните симптоми).

От любов до любов има разлика

Ако трябва да дам пример за любов, така както аз я разбирам, винаги в съзнанието ми изникват дядото и бабата на моя приятелка от ученическите години. С нея им ходехме на гости всяко лято, на село. Тогава бяха на по около 75. Живееха двамата в сравнително голяма къща, но спяха в кухнята, на едно единично легло и винаги прегърнати. Приятелката ми ми каза, че понеже баба й е трудно подвижна предпочита да спи в кухнята, за да й е по-близко всичко. Дядо й не искал и да чуе да спи сам в спалнята и се преместил и той в кухнята. Нищо, че му било тясно и неудобно, до жена да си е. Та, тези двамата старци вече повече от 50 години споделяха живота си. Вероятно и те са имали своите несгоди, но не им личеше. Това, което изпъкваше на преден план във взаимоотношенията им беше безкрайното уважение един към друг. Твърдяха, че това е любовта.

А когато любовта е диагноза…

Познавам и много съвременни двойки, при които любовта далеч не изглежда така. Уважението и споделянето на живот са последните неща, които си личат. Дори не си личат! За сметка на това изобилства палитра от емоции, коя от коя по-наситени. Според съвременните изкривени представи, ако няма емоции, не е любов. Скучно е!
За сметка на споделянето присъства една безкрайна “покупко-продажба” на чувства и действия. Партньорите (или поне единият), възприемат другия като собственост. Очакванията са безкрайни, но нереалистични и скоро симптомите на патологичната любов си проправят път.

Любовта като проекция

В крайна сметка любовта е една голяма проекция. Ако човек не се е научил да обича и уважава себе си, трудно би го постигнал, с когото и да е.
При работа с психолог или психотерапевт изграждането на здрава и осъзната представа за любовта е постижима.