logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Как лесно да изчистим тялото си след празничните дни?

Обикновено по време на Коледните и Новогодишните празници сме свикнали да прекаляваме с храната. Не само от количествена гледна точка, но и консумираме такава храна, която изключително много затормозява организма ни. Мазните храни, множеството бързи въглехидрати и приема на алкохол изключително много натоварват храносмилателната система и черния дроб, а оттам второстепенните системи в човешкото тяло, които участват в очистването на организма.

Когато се храним с много храна, ние силно стимулираме работата на червата. Тогава е необходимо да им дадем почивка. Както при спорта – натоварваме скелетните мускули и после им даваме почивка, за да се възстановят. За да може храносмилателната система да си почине от тежките пиршества, е необходимо да въведем поне един разтоварващ ден.

Какво означава “разтоварващ ден”?

Разтоварващ ден означава, че в рамките на 24 часа (а може и повече), не трябва да консумираме твърда храна. Идеалният вариант е в този период от време да пием само вода, но сме избрали да предложим по-лек вариант на детокс. Той е не по-малко ефективен.

Фрешове и билкови чайове

Чрез фрешовете и билковите чайове с мед получаваме хранителни вещества и енергия, а в същото време и мускулатурата на червата си почива.

Важно е във фрешовете да няма много големи частици от продуктите, за да не се активира перисталтиката. Добър вариант е те да се прецеждат.

За чая с мед е важно меда да бъде добре разтворен, но течността да не е гореща. В противен случай се разрушава структурата на меда.

За да издържите лесно детокс деня, без да изпитвате недостиг на енергия, е необходимо да приемате голямо количество фреш (минимум 4 литра), което да редувате с чай.

Примерна схема за детокс:

  • 8 ч. – 1 литър сок от портокал ( по желание овкусен със сок от лимон или лайм и джинджифил);
  • 11 ч. – 1 литър сок от равни количества ябълка, цвекло и моркови;
  • 14 ч. – 1 литър сок от мандарини и моркови;
  • 18 ч. – 1 литър сок от спанак, краставица и магданоз

В часовете между соковете се консумират чайове с мед.

Прекарайте разтоварващия ден в спокойствие и поне 1-2 часа сред природата!