Паник атаки и сняг

Паник атаки и сняг

Паник атаки и сняг

Наличието на сняг и снеговалежи са предпоставка за паник атаки. Много хора изпитват необяснима за тях тревожност при влошаване на метеорологичните условия. Снегът носи усещането за безконтролност и потиснатост. Ако за някои хора асоциациите за сняг са свързани с красота и спокойствие; спорт и развлечение; игра и почивка, то хората с паник атаки преживяват снеговалежите като нещо катастрофално.

Страхът от сняг

Страхът от сняг се нарича хионофобия. При хионофобията паниката възниква с всяка идея за сняг. Страхът е ирационален, а чувството е за капан, ограничения, непроходимост, много подобно на клаустрофобия. И наистина, паник атаките и натрапливите мисли по отношение на снега са много ограничаващи! Хионофобите буквално са затворници в домовете си по време на зимния сезон, защото дори и да си наложат да излязат навън докато има или вали сняг, симптоматиката ги връхлита с пълна сила. Симптомите на хионофобия са същите като при класическите паник атаки: сърцебиене, световъртеж, изпотяване, дереализация, проблеми с храносмилателната система и др. Понякога този ирационален страх предизвиква необуздан плач у хората. Комбинира се често с депресия заради дългосрочната изолация, която потърпевшите от хионофобия си причиняват.

Какво се случва?

Още с настъпването на зимата хионофобите започват да се интересуват от дългосрочни прогнози за времето, отбелязвайки в календара кога е предвидено да има снеговалежи. Запасяват се с храна, вода и всичко необходимо, така че да не трябва да излизат и да имат допир със снега. Защото контактът със сняг е панически! Отказват да шофират или да се разхождат навън от страх, че нямат контрол над снегa и има животозастрашаващи опасности – катастрофи, инциденти.

Причини

При някои от случаите причините са обективни – психологическа травма, която се е случила по време на снеговалеж или директен инцидент със сняг. Паник атаките по отношение на снега обаче се активират по-скоро на асоциативен принцип. Tук хипотезите биха били различни и по-скоро индивидуални: какво се крие зад този страх?

Решение

Решението е работа с професионалист, специализиран да работи с тревожни и депресивни разстройства. Дългосрочна и интензивна терапия, инвестицията в която си заслужава категорично – ще си върнете една четвърт от живота, която всяка година губите, криейки се от снега в дома си! Нашият екип е готов да работи за Вас!


 


ARHIENG e частна компания за психотерапевтични услуги, специализирана в работата с панически атаки. Разбираме колко е важно да бъдем до клиента, когато е в криза, има паника и се нуждае от нас.

24/7 БЕЗ УГОВОРКИ

Работи с жени с тревожни и депресивни разстройства, хранителни разстройства, терапия с младежи, семейни и системни констелации. Като специалист по Клинична социална работа е практикувала доброволчески труд в държавна психиатрия, което я прави много добър диагностик в психопатологията.

ПРЕДЛАГАМЕ СПОКОЙСТВИЕ