Паническо разстройство – дългата разходка

Паническо разстройство – дългата разходка

Паническо разстройство – първи стъпки – поставянето на диагноза

Паническо разстройство е състояние на пристъпи на немотивиран страх, придружен от телесни симптоми. То се явява част от голямата група на тревожните разстройства. Може да бъде придружено от агорафобия. Това е специфична фобия към пространства и височини.

За да се постави диагноза паническо разстройство трябва да бъдат покрити поне четири критерия по Международната Класификация на Болестите – МКБ. Поставянето ѝ обаче е сложна задача, която стои не пред лекарите, а пред пациента. Повечето страдащи упорито отказват да се съгласят, че проблема не е телесен, а е психически.

Така започва дългата разходка. По болнични кабинети, врачки, народни лечители, лековити места. А проблемът упорито отказва да си тръгне.

Основни спирки

По пътя към решаването на паник атаките задължително се минава по следните стъпки:

  • Пълни изследвания на кръв и урина. Важно е да се получи тази обща информация за здравословното състояние на пациента. Задължителна процедура е;
  • Срещата с кардиолог включва ЕКГ, ЕхоЕКГ. Необходима е, за да бъде изключен кардиологичен проблем. Често се открива лекостепенна увреда на една от сърдечните клапи;
  • Преглед от ендокринолог. Понякога проблеми на жлезите с вътрешна секреция се проявяват със симптоми като при паническо разстройство;
  • Задължително се минава при невролог. Скенер и Ядрено-Магнитен Резонанс са стандартно предложение за изясняване на проблеми с централната нервна система. Трудно се понасят от пациентите с паника.

Междинни спирки

Редовно посещение на спешни кабинети и екипи на спешна медицинска помощ. Измерване на пулс, кръвно налягане, ЕКГ, разговор с лекаря и диазепам мускулно. Има пациенти, които си правят пълни медицински изследвания. Интернист, хирург, АГ, ехограф, алерголог, хематолог, УНГ, очен и всичко, което се предлага по списъка услуги на някоя болница. Най-честата констатация е „клинично здрав“. Ако пък нещо не е съвсем наред, пациентите се хващат за него като „удавник за сламка“, само и само да не е психически проблема, да не са „луди“. Всеки проблем в тялото е по-добре.

Проблемът набира скорост междувременно. Появяват се нови симптоми, а старите си стоят, страха и тревожността се засилват.

Последна спирка

Голямата разходка завършва с посещение при психиатър, който изслушва разбиращо пациента и му предлага медикаментозно лечение. Диагнозата вече е ясна. Паническо разстройство.

Ние препоръчваме, дори и в началото на дългото обикаляне по лекарските кабинети да е видно, че става дума за панически пристъп, да бъдат направени необходимите медицински прегледи при специалист. Важно е да бъдат отхвърлени категорично телесни причини за оплакванията.

За окончателното лечение на паническо разстройство, след посещението при психиатър има една спирка по желание. При психотерапевта.
Това лекува.ARHIENG e частна компания за психотерапевтични услуги, специализирана в работата с панически атаки. Разбираме колко е важно да бъдем до клиента, когато е в криза, има паника и се нуждае от нас.

24/7 БЕЗ УГОВОРКИ

Свържете се с нас СЕГА Разгледайте Нашите Услуги

ПРЕДЛАГАМЕ СПОКОЙСТВИЕ