Паническо разстройство – дългата разходка

Паническо разстройство – дългата разходка

Паническо разстройство – първи стъпки – поставянето на диагноза

Паническо разстройство е състояние на пристъпи на немотивиран страх, придружен от телесни симптоми. То се явява част от голямата група на тревожните разстройства. Може да бъде придружено от агорафобия. Това е специфична фобия към пространства и височини.

За да се постави диагноза паническо разстройство трябва да бъдат покрити поне четири критерия по Международната Класификация на Болестите – МКБ. Поставянето ѝ обаче е сложна задача, която стои не пред лекарите, а пред пациента. Повечето страдащи упорито отказват да се съгласят, че проблема не е телесен, а е психически.

Така започва дългата разходка. По болнични кабинети, врачки, народни лечители, лековити места. А проблемът упорито отказва да си тръгне.

Основни спирки

По пътя към решаването на паник атаките задължително се минава по следните стъпки:

  • Пълни изследвания на кръв и урина. Важно е да се получи тази обща информация за здравословното състояние на пациента. Задължителна процедура е;
  • Срещата с кардиолог включва ЕКГ, ЕхоЕКГ. Необходима е, за да бъде изключен кардиологичен проблем. Често се открива лекостепенна увреда на една от сърдечните клапи;
  • Преглед от ендокринолог. Понякога проблеми на жлезите с вътрешна секреция се проявяват със симптоми като при паническо разстройство;
  • Задължително се минава при невролог. Скенер и Ядрено-Магнитен Резонанс са стандартно предложение за изясняване на проблеми с централната нервна система. Трудно се понасят от пациентите с паника.

Междинни спирки

Редовно посещение на спешни кабинети и екипи на спешна медицинска помощ. Измерване на пулс, кръвно налягане, ЕКГ, разговор с лекаря и диазепам мускулно. Има пациенти, които си правят пълни медицински изследвания. Интернист, хирург, АГ, ехограф, алерголог, хематолог, УНГ, очен и всичко, което се предлага по списъка услуги на някоя болница. Най-честата констатация е „клинично здрав“. Ако пък нещо не е съвсем наред, пациентите се хващат за него като „удавник за сламка“, само и само да не е психически проблема, да не са „луди“. Всеки проблем в тялото е по-добре.

Проблемът набира скорост междувременно. Появяват се нови симптоми, а старите си стоят, страха и тревожността се засилват.

Последна спирка

Голямата разходка завършва с посещение при психиатър, който изслушва разбиращо пациента и му предлага медикаментозно лечение. Диагнозата вече е ясна. Паническо разстройство.

Ние препоръчваме, дори и в началото на дългото обикаляне по лекарските кабинети да е видно, че става дума за панически пристъп, да бъдат направени необходимите медицински прегледи при специалист. Важно е да бъдат отхвърлени категорично телесни причини за оплакванията.

За окончателното лечение на паническо разстройство, след посещението при психиатър има една спирка по желание. При психотерапевта.
Това лекува.


ОЩЕ ОТ НАШИЯ БЛОГ

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ КОНСУЛТАЦИИ ПРИ ПАНИК АТАКИ


ARHIENG e най-голямата частна компания за психотерапевтични услуги, специализирана в работата с панически атаки. Разбираме колко е важно да бъдем до клиента, когато е в криза, има паника и се нуждае от нас.

24/7 БЕЗ УГОВОРКИ

Свържете се с нас СЕГА Разгледайте Нашите Услуги

ПРЕДЛАГАМЕ СПОКОЙСТВИЕ