Паническо разстройство – лекар или психолог?

Паническо разстройство – лекар или психолог?

Паническо разстройство – Голямото чудене

При паническо разстройство съществува колебание към кого да се адресира проблемът – към лекар или психолог.

Паническа атака – лекар

Поради наличието на телесни симптоми, по пътя на логиката, е необходимо да се избере медик. Единствено той може да се ориентира правилно в множеството физически прояви на болестта. Лекарската професия и компетентност са ориентирани към това да се даде обяснение на сърцебиенето, изпотяването, тремора, задуха и другите прояви, с които се манифестира паник атаката. Високото доверие към човека в бяла прастилка действа успокояващо и гарантира, че нещата са под контрол.

Лекарят знае точно какви изследвания да бъдат направени, за да се избегне пропускането на някое опасно заболяване, при което има същите симптоми като при паническо разстройство. Болниците са място, на което има концентрация от специалисти, подготвени да посрещат спешни състояния и да спасяват животи. Налична е необходимата за това апаратура, медикаменти и условия за адекватни медицински грижи. С две думи – сигурно място.

Панически пристъп и психолог

Когато се направят изследванията и се установи, че физическото здраве на пациента е наред, той започва да чува от лекарите, че е здрав. Често го изпращат с препоръките да се стегне, да си отпочине, да не се впряга толкова. Трудно е да се разбере обаче страхът, който придружава пристъпите на паника. Психологическото и емоционално сътресение лесно убягват от погледа на лекуващия лекар, защото за него пациентът е клинично здрав. Изпращат го обичайно с насоката да потърси и да поговори с някого – с психолог.

Има хора, които са силно вкопчени в идеята, че е увредено телесното им здраве. Те продължават да се изследват и обикалят от специалист на специалист. За тях никой лекар не е достатъчно добър, щом не може да установи от какво заболяване страдат. То е в живота им ден след ден. Там е и напрегнатото очакване кога пак ще се случи кризата и ще разтресе из основи цялото им съществуване. Не може да са клинично здрави и да им се случва този кошмар!

Тези, които стигнат до психотерапевт или психолог, срещат разбиране и обяснение на причините и симптомите, съпровождащи паническото разстройство. Психотерапевтите са хората, с които може да се поговори и да бъде обяснено разбираемо какво се случва в душата на човек с паники. Разказвайки истории за живота си на специалист, болният започва да се наблюдава и да открива закономерностите в начина, по който функционира. Дава си сметка за заблудите и илюзиите, които са строителният материал на паник атаките за превръщането на психическото страдание в телесни симптоми. Постепенно в терапевтичната работа изплуват истинските желания, вдъхновението и радостта от живота. Нереалистичните и неадекватни поведения си тръгват и на тяхно място се проявява дълбокото разбиране за болестта и как тя пречи на живеенето. Така лечението е пълно и патологията не се проявява повече.

Правилният отговор на въпроса: Лекар или психолог при паническо разстройство? е: И двамата.

Лекарят, за да установи, че няма проблеми със физическото здраве. Тово дава ключово за последващата работа успокоение и на пациента, и е важно за специалиста по душевно здраве.

Психотерапевтът или психологът, за да насочва пациента по пътя към решаване на вътрешните конфликти, от които прораства като плевел паническото разстройство.
Така е правилно.


 


ARHIENG e частна компания за психотерапевтични услуги, специализирана в работата с панически атаки. Разбираме колко е важно да бъдем до клиента, когато е в криза, има паника и се нуждае от нас.

24/7 БЕЗ УГОВОРКИ

Впечатляващ опит, разнородни квалификации и нещо много важно - Йордан е Човек! Да, от тези хора с голямо "Ч". От погледа му се разбира и дори само от присъствието му може да се усетят подкрепа, приемане, доверие... Комбинацията между лекарско образование и психотерапевтична квалификация го прави предпочитан избор като специалист. Йордан разбира в дълбочина всеки психосоматичен симптом и хората, с които работи, се чувстват спокойни и сигурни.

ПРЕДЛАГАМЕ СПОКОЙСТВИЕ